poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Lody różane

Jak tam pogoda u Was? Zgodnie z prognozami w ciągu najbliższych dni do całego kraju ma nadejść fala upałów, więc dobrze się uzbroić w zimne napoje i najlepsze domowe lody. :) Bardzo lubię przygotowywać własne, czasem nietuzinkowe smaki tych mrożonych pyszności, więc i tym razem mam dla Was nietypowy pomysł - lody różane. Jeśli mam być szczera, są to moje ulubione (obok Oreo!) lody w tym sezonie. Pyszne, kremowe, aksamitne z wyjątkowym smakiem utartych płatków róży, które nadają im wyrafinowania. delikatności i niezwykłej słodyczy. Dodam jeszcze, że potrzeba dosłownie chwili, aby później cieszyć się ich smakiem! Jak się okazuje, róża nadaje się  nie tylko do pączków. Polecam je gorąco, z pewnością przypadną do gustu różanym koneserom i nie tylko. : -) 
Zapraszam!


 Składniki na lody:
300 ml śmietany kremówki
100 g sera mascarpone
1 łyża mleka skondensowanego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki konfitury z płatków róży

1. Śmietanę kremówkę zmiksować z mascarpone na sztywny krem.
2. Dodać cukier i mleko skondensowane, połączyć.
3. Przełożyć masę do pojemnika i wstawić do zamrażarki na godzinę.
4. Po tym czasie wyjąć masę z zamrażarki i zrobić na masie lodowej kleksy z konfitury różanej.
5. Ponownie wstawić do zamrażarki na 5-6 godzin, aż lody się całkowicie zamrożą.
6. Na 5 minut przed podaniem wyciągnąć pojemnik, a następnie nakładać gałki przy pomocy gałkownicy zanurzonej w wrzątku.
Smacznego! :)



15 komentarzy:

  1. Cudne zdjęcia :)
    Takie lody byłyby idealne na deser po romantycznej kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i Ty mi piszesz o pięknych zdjęciach, a tu takie cuda <3
    prześliczne robisz fotografie, zakochałam się absolutnie :)
    i w dodatku fotografie lodów - toz to sztuka, ażeby się za szybko nie roztopiły do zdjęć! jestem pod mega wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody różane? Chcę, chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam takiego smaku,jestem go ciekawa;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie się prezentują:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę, takich jeszcze nie robiłem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie zdjęcia lodów lubię najbardziej :) Bardzo wdzięczne je pokazałaś. Róż i szarość wyglądają razem cudnie i do tego ta luźna kompozycja, bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że ktoś tu się zna na rzeczy. Ja jestem zupełnie zielona w kwestii fotografii kulinarnej, więc tym bardziej dziękuję za pochwałę. :D

      Usuń
  8. Marta przepiękna scenografia, a o samych już nie wspomnę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie lody mogłabym jeść codziennie *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia :) No i lody zapewne pyszne. Jeszcze takich nie jadłam, ale próbuję sobie wyobrazić ich smak :)

    OdpowiedzUsuń