Lubicie jagodzianki? Aż ciężko uwierzyć, ale nigdy nie było mi dane próbować tych bułek. W moim domu nie było tradycji ich wypiekania, a ciastka z piekarni czy sklepu zupełnie nie były uznawane przez domowników. Mi też wcale nie spieszyło się do ich upieczenia, bo przez wiele lat, zanim nauczyłam się robić ciasto drożdżowe - podchodziłam do niego jak pies do jeża. Wyjazd nad morze był więc idealną okazją do podjęcia się ich upieczenia - bo kto by widział być nad morzem i nie jeść jagodzianek? :) Oswoiłam ciasto drożdżowe i wyszły mi przepyszne, puszyste bułki, które smakują jak wakacje. Myślę, że za sukcesem tych drożdżówek stoi przede wszystkim puszysta, luźna struktura ciasta i dużo jagodowego nadzienia, dzięki czemu są długo świeże i smaczne. Smakują zarówno z kruszonką, jak i polane lukrem. Warto je upiec jeszcze w tym sezonie, bo przecież domowe jagodzianki to obowiązek lata. :D
Składniki na 12 bułeczek:
500 g mąki pszennej
2 żółtka + 1 jajko
100 g cukru pudru
1 szklanka mleka
80 g masła
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na kruszonkę:
40 g masła
50 g cukru
60 g mąki pszennej
Dodatkowo:
200 g świeżych jagód (lub borówek amerykańskich)
1 białko do posmarowania bułek
3 łyżki lukru (opcjonalnie)
1. 1/2 szklanki mleka podgrzać w rondlu i przelać do miski.
2. Do mleka dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże, po czym pomieszać do rozpuszczenia.
3. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce miskę na 15 minut.
4. Do dużej miski przesiać mąkę.
5. Masło roztopić i ostudzić.
6. Ostudzone masło dodać do reszty mleka.
7. Jajko z żółtkami i cukrem, ubić lekko, aż masa stanie się puszysta i przełożyć do mąki.
8. Dodać mleko z masłem, a następnie zagniatać gładkie, elastyczne ciasto.
9. Na końcu dodać drożdżowy zaczyn i zagniatać jeszcze przez parę minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto (w razie czego podsypać mąką).
10. Uformować kulę z ciasta, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
11. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, podzielić je na 12 równych kawałków i z każdej formować kulkę.
12. Delikatnie spłaszczyć ją rękoma i do środka układać łyżkę jagód oraz po łyżeczce cukru.
13. Formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zamknięciem w dół.
14. Przygotować kruszonkę - masło pokroić w mniejszą kostkę.
15. Mąkę z cukrem i masłem rozetrzeć w rękach do uzyskania konsystencji ciasta tzw. "mokrego piasku".
16. Wstawić do lodówki kruszonkę na około 40 minut, w czasie wyrastania jagodzianek.
17. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
18. Bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem i posypać wierzch kruszonką.
19. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż będą rumiane.
20. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kuchennym blacie.
21. Jeszcze ciepłe polać lukrem.
22. Po ostudzeniu podawać lub przechowywać w temperaturze pokojowej do 2-3 dni.
1 białko do posmarowania bułek
3 łyżki lukru (opcjonalnie)
1. 1/2 szklanki mleka podgrzać w rondlu i przelać do miski.
2. Do mleka dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże, po czym pomieszać do rozpuszczenia.
3. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce miskę na 15 minut.
4. Do dużej miski przesiać mąkę.
5. Masło roztopić i ostudzić.
6. Ostudzone masło dodać do reszty mleka.
7. Jajko z żółtkami i cukrem, ubić lekko, aż masa stanie się puszysta i przełożyć do mąki.
8. Dodać mleko z masłem, a następnie zagniatać gładkie, elastyczne ciasto.
9. Na końcu dodać drożdżowy zaczyn i zagniatać jeszcze przez parę minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto (w razie czego podsypać mąką).
10. Uformować kulę z ciasta, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
11. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, podzielić je na 12 równych kawałków i z każdej formować kulkę.
12. Delikatnie spłaszczyć ją rękoma i do środka układać łyżkę jagód oraz po łyżeczce cukru.
13. Formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zamknięciem w dół.
14. Przygotować kruszonkę - masło pokroić w mniejszą kostkę.
15. Mąkę z cukrem i masłem rozetrzeć w rękach do uzyskania konsystencji ciasta tzw. "mokrego piasku".
16. Wstawić do lodówki kruszonkę na około 40 minut, w czasie wyrastania jagodzianek.
17. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
18. Bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem i posypać wierzch kruszonką.
19. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż będą rumiane.
20. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kuchennym blacie.
21. Jeszcze ciepłe polać lukrem.
22. Po ostudzeniu podawać lub przechowywać w temperaturze pokojowej do 2-3 dni.
Kocham jagodzianki! Choć nie przepadam za tymi z lukrem ;)
OdpowiedzUsuńZ kruszonką też są pyszne! :) Ja nie mogłam się zdecydować dodałam oba! :D
UsuńNie mogę uwierzyć, że nigdy wcześniej nie jadłaś jagodzianek. U mnie to zawsze był jeden z najbardziej klasycznych wypieków :D Niemniej jednak, jak na pierwsze spotkanie z nimi, wyglądają wprost zachwycająco! <3
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie :D
OdpowiedzUsuńJakie piękne ci wyszły! Mam nadzieję, że zdążę w tym roku zrobić :)
OdpowiedzUsuńDla mnie jagodzianki to obowiązkowe wypieki w lato, uwielbiam je<3
OdpowiedzUsuńJak osa podleciała i próbuje, znaczy, że przepyszne Ci wyszły ;)
OdpowiedzUsuńCzuje się jak w raju piękny ogród do tego jagodzianki nic tylko leniuchować i zajadać.
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają muszę upiec :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń