Zapowiada się kolejny piękny dzień. Dużo słońca, radości i czasu z bliskimi który zwłaszcza w wakacje szczególnie trzeba wycisnąć jak cytrynę. : ) Na wspólne popołudnie upiekłam więc pyszne ciasto jogurtowe - proste, domowe, najsmaczniejsze jedzone na świeżym powietrzu. Czasem najprostsze rzeczy okazują się być najlepszymi. Sprawdziło się to właśnie tym razem - ciasto jest wilgotne, puszyste, z cytrynową nutą i kwaśnym porzeczkowym przełamaniem. Mimo, że nie należy do najbardziej skomplikowanych i wyszukanych wypieków, niczego mu nie brakuje. Urodą również specjalnie nie grzeszy, ale cóż taki już urok owocowych placków. : ) Polecam je gorąco, warto korzystać z owoców póki są dostępne. Jeśli niestraszny Wam piekarnik, śmiało pieczcie! :D
Zapraszam! *.*
Zapraszam! *.*
Przepis na tortownicę 24 cm
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej
350 g gęstego jogurtu naturalnego
100 g masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
3 jajka
250 g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 1/2 cytryny
350 g białych porzeczek
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
60 g białej czekolady
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na polewę:
40 g białej czekolady
60 g śmietany kremówki
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
2. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, a boki posmarować masłem.
3. Jajka wraz z cukrem ubić na jasną, puszystą masę.
4. Masło roztopić w rondlu, po czym ostudzić.
5. Do jajek dodać jogurt naturalny, startą skórkę z cytryny, olej oraz ostudzone masło i zmiksować.
6. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
7. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy.
8. Porzeczki umyć i pozbawić szypułek. a następnie wysypać na wierzchu ciasta lekko dociskając.
9. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.
10. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kuchennym blacie.
11. Gdy ciasto ostygnie przekroić je na dwie równe części, w razie potrzeby nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
12. Przygotować krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
13. Mascarpone zmiksować, aby stało się puszyste i cienkim strumieniem dolewać czekoladę stale miksując.
14. Pod koniec dodać sok z cytryny i delikatnie połączyć łyżką.
15. Spodnią część ciasta wyłożyć na paterę lub talerz i wyłożyć na nią krem.
16. Przykryć krem drugą częścią ciasta.
17. Następnie białą czekoladę wraz z kremówką roztopić w kąpieli wodnej i rozprowadzić polewę na wierzchu ciasta.
18. Można również przystroić ciasto świeżymi porzeczkami lub liśćmi mięty.
19. Wstawić do lodówki do stężenia i podawać. /inspiracja przepisem od Pass the food
A ja uważam, że wręcz przeciwnie - śliczne jest :) Lubię takie spływające polewy, owoce i kwiaty do dekoracji!
OdpowiedzUsuńZatem bardzo mi miło! :)
UsuńKwaskowość porzeczek musiała idealnie współgrać ze słodkim ciastem! :)
OdpowiedzUsuńbiałe porzeczki są najsłodsze z porzeczek, ciasto z nimi musi smakować pysznie;)
OdpowiedzUsuńJa piekę, trochę nie mam wyboru i trochę dlatego, bo nie umiem usiedzieć już na miejscu; D A takie ciacho zjadłabym na pewno!
OdpowiedzUsuńFajowa kwaśna nutka! Może być baaardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniałe .
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniałe .
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :))
OdpowiedzUsuńciasto wygląda idealnie :) chętnie skosztuję :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bajecznie, kocham takie proste wypieki, mniam:) Obserwuję i zapraszam częściej do mnie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam nigdy o białych porzeczkach, ale ciasto wygląda pięknie, więc zjadłabym. I... hmm... masz rozpięty rozporek na drugim zdjęciu :P
OdpowiedzUsuńZapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl
Dzięki, zdjęcie już zamienione. Teraz już nikogo nie będzie to razić. :D
UsuńTo ciasto jest po prostu urocze. Jak białe porzeczki ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam białych porzeczek :)
OdpowiedzUsuń