czwartek, 13 sierpnia 2015

Ciasto cytrynowe z białymi porzeczkami

Zapowiada się kolejny piękny dzień. Dużo słońca, radości i czasu z bliskimi który zwłaszcza w wakacje szczególnie trzeba wycisnąć jak cytrynę. : ) Na wspólne popołudnie upiekłam więc pyszne ciasto jogurtowe - proste, domowe, najsmaczniejsze jedzone na świeżym powietrzu. Czasem najprostsze rzeczy okazują się być najlepszymi. Sprawdziło się to właśnie tym razem - ciasto jest wilgotne, puszyste, z cytrynową nutą i kwaśnym porzeczkowym przełamaniem. Mimo, że nie należy do najbardziej skomplikowanych i wyszukanych wypieków, niczego mu nie brakuje. Urodą  również specjalnie nie grzeszy, ale cóż taki już urok owocowych placków. : ) Polecam je gorąco, warto korzystać z owoców póki są dostępne. Jeśli niestraszny Wam piekarnik, śmiało pieczcie! :D
Zapraszam! *.*

 
Przepis na tortownicę 24 cm
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej 
350 g gęstego jogurtu naturalnego
100 g masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
3 jajka 
250 g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 1/2 cytryny

350 g białych porzeczek

Składniki na krem: 
250 g serka mascarpone 
60 g białej czekolady
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na polewę:
40 g białej czekolady 
60 g śmietany kremówki

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. 
2. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, a boki posmarować masłem.
3. Jajka wraz z cukrem ubić na jasną, puszystą masę. 
4. Masło roztopić w rondlu, po czym ostudzić.
5. Do jajek dodać jogurt naturalny, startą skórkę z cytryny, olej oraz ostudzone masło i zmiksować.
6. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
7. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy.
8. Porzeczki umyć i pozbawić szypułek. a następnie wysypać na wierzchu ciasta lekko dociskając.
9. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. 
10. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kuchennym blacie. 
11. Gdy ciasto ostygnie przekroić je na dwie równe części, w razie potrzeby nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
12. Przygotować krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. 
13. Mascarpone zmiksować, aby stało się puszyste i cienkim strumieniem dolewać czekoladę stale miksując. 
14. Pod koniec dodać sok z cytryny i delikatnie połączyć łyżką.
15. Spodnią część ciasta wyłożyć na paterę lub talerz i wyłożyć na nią krem. 
16. Przykryć krem drugą częścią ciasta.
17. Następnie białą czekoladę wraz z kremówką roztopić w kąpieli wodnej i rozprowadzić polewę na wierzchu ciasta. 
18. Można również przystroić ciasto świeżymi porzeczkami lub liśćmi mięty. 
19. Wstawić do lodówki do stężenia i podawać. /inspiracja przepisem od Pass the food
Smacznego! :)





17 komentarzy:

  1. A ja uważam, że wręcz przeciwnie - śliczne jest :) Lubię takie spływające polewy, owoce i kwiaty do dekoracji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kwaskowość porzeczek musiała idealnie współgrać ze słodkim ciastem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. białe porzeczki są najsłodsze z porzeczek, ciasto z nimi musi smakować pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja piekę, trochę nie mam wyboru i trochę dlatego, bo nie umiem usiedzieć już na miejscu; D A takie ciacho zjadłabym na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajowa kwaśna nutka! Może być baaardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wygląda idealnie :) chętnie skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho wygląda bajecznie, kocham takie proste wypieki, mniam:) Obserwuję i zapraszam częściej do mnie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie słyszałam nigdy o białych porzeczkach, ale ciasto wygląda pięknie, więc zjadłabym. I... hmm... masz rozpięty rozporek na drugim zdjęciu :P

    Zapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, zdjęcie już zamienione. Teraz już nikogo nie będzie to razić. :D

      Usuń
  9. To ciasto jest po prostu urocze. Jak białe porzeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam białych porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń