Jak tam pogoda u Was? Zgodnie z prognozami w ciągu najbliższych dni do całego kraju ma nadejść fala upałów, więc dobrze się uzbroić w zimne napoje i najlepsze domowe lody. :) Bardzo lubię przygotowywać własne, czasem nietuzinkowe smaki tych mrożonych pyszności, więc i tym razem mam dla Was nietypowy pomysł - lody różane. Jeśli mam być szczera, są to moje ulubione (obok Oreo!) lody w tym sezonie. Pyszne, kremowe, aksamitne z wyjątkowym smakiem utartych płatków róży, które nadają im wyrafinowania. delikatności i niezwykłej słodyczy. Dodam jeszcze, że potrzeba dosłownie chwili, aby później cieszyć się ich smakiem! Jak się okazuje, róża nadaje się nie tylko do pączków. Polecam je gorąco, z pewnością przypadną do gustu różanym koneserom i nie tylko. : -)
300 ml śmietany kremówki
100 g sera mascarpone
1 łyża mleka skondensowanego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki konfitury z płatków róży
1. Śmietanę kremówkę zmiksować z mascarpone na sztywny krem.
2. Dodać cukier i mleko skondensowane, połączyć.
3. Przełożyć masę do pojemnika i wstawić do zamrażarki na godzinę.
4. Po tym czasie wyjąć masę z zamrażarki i zrobić na masie lodowej kleksy z konfitury różanej.
5. Ponownie wstawić do zamrażarki na 5-6 godzin, aż lody się całkowicie zamrożą.
6. Na 5 minut przed podaniem wyciągnąć pojemnik, a następnie nakładać gałki przy pomocy gałkownicy zanurzonej w wrzątku.
Cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTakie lody byłyby idealne na deser po romantycznej kolacji :)
i Ty mi piszesz o pięknych zdjęciach, a tu takie cuda <3
OdpowiedzUsuńprześliczne robisz fotografie, zakochałam się absolutnie :)
i w dodatku fotografie lodów - toz to sztuka, ażeby się za szybko nie roztopiły do zdjęć! jestem pod mega wrażeniem :)
Lody różane? Chcę, chcę! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiego smaku,jestem go ciekawa;)
OdpowiedzUsuńCudowne :-) oj zjadłabym teraz :-)
OdpowiedzUsuńCudowne :-) oj zjadłabym teraz :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
No proszę, takich jeszcze nie robiłem :D
OdpowiedzUsuńWarto się przekonać, czy to Twój smak. :D
UsuńTakie zdjęcia lodów lubię najbardziej :) Bardzo wdzięczne je pokazałaś. Róż i szarość wyglądają razem cudnie i do tego ta luźna kompozycja, bajka!
OdpowiedzUsuńWidzę, że ktoś tu się zna na rzeczy. Ja jestem zupełnie zielona w kwestii fotografii kulinarnej, więc tym bardziej dziękuję za pochwałę. :D
UsuńMarta przepiękna scenografia, a o samych już nie wspomnę :)
OdpowiedzUsuńTakie lody mogłabym jeść codziennie *.*
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :) No i lody zapewne pyszne. Jeszcze takich nie jadłam, ale próbuję sobie wyobrazić ich smak :)
OdpowiedzUsuńCudowne lody :)
OdpowiedzUsuń