czwartek, 30 kwietnia 2015

Słoneczny sernik cytrynowy z Oreo

Na dzisiaj mam taki oto pozytywny sernik, jako idealne rozpoczęcie długiego weekendu. U mnie tym razem wolne będzie wyjątkowo długo ze względu na matury, więc czeka mnie błogi wypoczynek w najbliższe dni. :) Może uda mi się wymajstrować coś pysznego, kto wie? Ale przejdźmy do tego, cudownego i wiosennego sernika, który wyszedł wprost rewelacyjnie. Jest to ciasto dosyć charakterne -ze względu na intensywny spód z Oreo, masę serową podkręconą cytryną i słodko kwaśny krem cytrynowy, a gdyby tego było mało wierzch udekorowałam pysznymi bezikami, które idealnie wyważają słodycz wypieku. Zdaniem rodziny - jeden z lepszym jakie jedli. Bardzo polecam na najbliższe dni! :)
Zapraszam! :) 
Składniki na spód:
100 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
40 g masła

Składniki na masę serową:
400 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki śmietany kremówki
150 g mascarpone
2 duże jajka
320 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka budyniu śmietankowego

Składniki na krem cytrynowy:
2 żółtka
80 g masła
100 g cukru
sok i skórka z 1 dużej cytryny

Składniki na bezy:
2 białka
120g cukru 
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


1. Rozpuścić masło i ostudzić.
2. Ciasteczka oddzielić od kremu i pokruszyć je na drobny pył.
3. Połączyć ciasteczka z masłem.
4. Formę do pieczenia papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
5. Przełożyć ciasteczka na spód formy, ugnieść i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8 minut.
6. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
7. Twaróg zmiksować z mascarpone i śmietanką, dodać też mleko skondensowane słodzone.
8. Do masy dodać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując.
9. Połączyć masę z resztą składników, a następnie delikatnie przelać do formy. 
10. Na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie wypełnione do 2 cm wrzącą wodą.
11. Piec sernik w temperaturze 120 stopni przez 1,5 godziny. 
12. W tym czasie przygotować krem: nad garnkiem z gotującą się wodą ustawić miskę z roztrzepanyi żółtkami, cukrem, sokiem z cytryny oraz skórką.
13. Mieszać krem, aby miał gładką konsystencję i wyraźnie zgęstniał.
14. W osobnym naczyniu zmiksować miękkie masło dodając do niego po łyżce kremu i jeszcze raz pomieszać.
15. Przelać krem do słoiczka i zostawić do ostygnięcia, a następnie słodzić w lodówce przez kilka godzin.
16. Gdy sernik skończy się piec, wyjąć go z piekarnika, ostudzić i wstawić do słodzenia do lodówki na co najmniej 5-6 godzin. (najlepiej całą noc).
17. Piekarnik nastawić na 100 stopni, grzanie góra-dół.
18. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru.
19. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać łyżeczkę octu oraz mąki ziemniaczanej i delikatnie połączyć.
20. Przy pomocy szprycy lub ew. łyżki formować niewielkie beziki w kilkucentymetrowych odstępach.
21. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec bezy przez ok..40 minut.
22. Zostawić uchylonym piekarniku do ostudzenia, po czym wyjąć i delikanie oddzielić od papieru.
23. Przechowywać w szczelnym pojemniku do czasu dekoracji.
24. Po upływie tego czasu sernik wyjąć z lodówki i przełożyć na talerz lub paterę. 
25. Rozsmarować krem na wierzchu ciasta i udekorować wierzch bezikami, można też użyć do ozdoby świeżych bratków.
26. Podawać  od razu lub przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 dni.
Smacznego! *.*



7 komentarzy: