sobota, 4 kwietnia 2015

Babka Oreo

Dzień dobry! Wiem, że Wasze przygotowania do Świąt na pewno już w toku, jednak jeśli nie jesteście jeszcze zdecydowani, mam przepis, który być może zainspiruje Was na święta.  Jest to mianowicie wspaniała, wilgotna babka z ciasteczkami Oreo. :) Kto by pomyślał, że podobny pomysł może zagościć u nas, a jednak. Babka wyszła naprawdę pysznie, nawet moja rodzina, która za babkami nie przepada pochłonęła ją za jednym posiedzeniem. Okazała się tak dobra, że robiona była już wcześniej, a na Wielkanoc musiała być jej powtórka. Bardzo polecam wszystkim fanom Oreo. Na pewno będą zaskoczeni takim ciachem. Zapraszam!
To już ostatni mój wpis przed świętami, dlatego chciałabym Wam życzyć : 
zdrowych, radosnych  Świąt Wielkiej Nocy. : ) Aby były one zielone, wbrew prognozom i nie zabrakło na nich wspaniałych, domowych słodkości...Chwili wytchnienia od codziennych obowiązków, odpoczynku, radosnego spotkania z najbliższymi. : ) 
Wesołych Świąt Kochani! :**
Składniki na małą babkę: (na dużą podwójna porcja)
1 szklanka mąki pszennej
1 duże jajko
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka aromatu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 ciasteczka Oreo

Składniki na polewę:
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka w proszku
2-3 łyżki mleka 
2-3 ciasteczka Oreo pokrojone

1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
2. Formę do babki wysmarować masłem i obtoczyć w bułce tartej.
3. Jajko zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę.
4. Delikatnie wmieszać do masy olej, maślankę oraz aromat.
5. Następnie przesiać do ciasta mleko w proszku wraz z mąką i proszkiem, dokładnie połączyć.
6. Ciasteczka Oreo pokroić na mniejsze cząstki i delikatnie łyżką połączyć z pozostałymi składnikami.
7. Przelać ciasto do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. 
8. Po 10 minutach obniżyć temperaturę piekarnika do 140 stopni i piec w nim babkę jeszcze 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka".
9. Po tym czasie zostawić babkę w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.
10. Lekko przestudzoną babkę odwrócić do góry dnem i przełożyć na paterę bądź talerz.
11. Cukier puder połączyć z mlekiem w proszku, dodać mleka do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji oraz ewentualnie odrobinę ekstraktu waniliowego.
12. Tak otrzymaną polewą polać wierzch ciasta, można też udekorować babkę kawałeczkami ciastek Oreo.
13. Zostawić do ostygnięcia polewy i podawać (babkę można też przechowywać 3-4 dni w lodówce). / inspiracja od Cukrowej Wróżki
Smacznego! *.*





20 komentarzy:

  1. Muszę kiedyś taką zrobić, wygląda fantastycznie! Zdrowych, wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita ta babka! Wesołych i smacznych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jesteśmy fankami takich babek ale z oreo czemu by nie spróbować xD
    Wesołych zajączków! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna ta babka! Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł, nie widziałam jeszcze takiej babki :) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka to dla mnie święta w najczystszej postaci :). Wesołego ucztowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka oryginalna i wygląda pysznie :)
    Dziękuje za życzenia i również życzę Wesołych, rodzinnych i pysznych Świąt Wielkanocnych :)
    ....i koniecznie choć trochę słoneczka ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. z oreo! <3 no idealna :)
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna ta babeczka :-) Wesołych Świąt Marto :-))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka ona cudownie wysoka<3
    Wesołych i spokojnych Świąt!: )

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny przepis. Prostota tradycyjnej babki przelamana dodatkiem w postaci kultowego oreo to swietny pomysl. Zapraszam serdecznie na mojego nowego bloga wegetariańskiego. Dopiero zaczynam ale z pelna motywacja :) http://vegieveggieappetize.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale oryginalne! Świetny pomysł ;)
    Kochana, wesołych, smacznych, rodzinnych i mokrych świąt Wielkanocy! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś pięknego i zaskakującego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł! Pięknie wygląda i z tymi ciastkami pewnie świetnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny, bardzo oryginalny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda prześlicznie! Bardzo pomysłowa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ooo łaaaał, babka z oreo to mega świetny pomysł! *___* :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow, nie wierzę że tak późno trafiłam na Twój blog! Babka cudna - mimo, że nie przepadam za Oreo, to muszę przyznać, że jako dodatek wypadają zawsze zjawiskowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chyba jeszcze nigdy nie uległam reklamie i nie bardzo znam smak oreo. Babka ładniutka!

    OdpowiedzUsuń