Z okazji Wielkanocy, (mimo, że dzieckiem już raczej nie jestem ;))zostałam obdarowana sporą dawką kupnych słodyczy, a jako że ich nie jadam - utylizuję. :) Dlatego gdy normalna osoba zjada najzwyczajniej w świecie otrzymany baton, ja kombinuję co by tu z niego wyczarować. Więc dziś Kinder bueno zainspirowało mnie do ukręcenia pysznych, kremowych, orzechowo-czekoladowych lodów. Uwielbiam ten deser! Moim zdaniem naprawdę rewelacyjne, więc i Was zachęcam do domowej produkcji tych pyszności, bo warto. A poza tym sezon wiosenno-letni już otwarty, więc nie ma na co czekać. :D
Zapraszam!
PS. Ostatnio dostałam bardzo miłą wiadomość. Mianowicie portal http://vers-24.com/ umieścił mnie na liście swoich ulubionych blogów kulinarnych! :) Tak ogromnie się cieszę i nie wiem, czym sobie na to zasłużyłam. Jak chcecie zobaczyć całą listę to zapraszam :
KLIK
Zapraszam!
Składniki na lody:
500 ml śmietany kremówki
100 g mlecznej czekolady (użyłam Kinder)
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
1/2 laski wanilii
2 żółtka
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem orzechowym i ostudzić.
2. Śmietanę ubić, dodając do niej ziarenka z przepołowionej 1/2 laski wanilii oraz mleko w proszku.
3. Żółtka zmiksować z mlekiem skondensowanym do białości.
4. Połączyć dokładnie, przy pomocy łyżki zawartość wszystkich 3 misek, dodając sok z cytryny.
5. Przelać masę do wcześniej przygotowanego pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażarki na minimum 4-5 godzin. Przez pierwsze 2 godziny można miksować masę co 30 minut, aby uniknąć kryształków lodu, jednak przy dobrym ubiciu masy nie jest to konieczne.
6. Po tym czasie wyjąć lody z zamrażarki na 5 minut przed podaniem, a następnie nakładać przy pomocy gałkownicy zanurzonej w wrzątku, wierzch można udekorować kawałkami batoników.
Smacznego! *.*1/2 laski wanilii
2 żółtka
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem orzechowym i ostudzić.
2. Śmietanę ubić, dodając do niej ziarenka z przepołowionej 1/2 laski wanilii oraz mleko w proszku.
3. Żółtka zmiksować z mlekiem skondensowanym do białości.
4. Połączyć dokładnie, przy pomocy łyżki zawartość wszystkich 3 misek, dodając sok z cytryny.
5. Przelać masę do wcześniej przygotowanego pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażarki na minimum 4-5 godzin. Przez pierwsze 2 godziny można miksować masę co 30 minut, aby uniknąć kryształków lodu, jednak przy dobrym ubiciu masy nie jest to konieczne.
6. Po tym czasie wyjąć lody z zamrażarki na 5 minut przed podaniem, a następnie nakładać przy pomocy gałkownicy zanurzonej w wrzątku, wierzch można udekorować kawałkami batoników.
KLIK
Mmm... ale mi ochoty narobiłaś! Pycha <3
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńZasłużyłaś sobie cudnym blogiem, ot co :)
A lody z pewnością smakowały wybornie :)
Bardzo dziękuję! *.*
UsuńMuszą być genialne<3
OdpowiedzUsuńMusiały smakować bajecznie ;)
OdpowiedzUsuńależ one musialy być pyszne
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają i składam gratulacje :)
OdpowiedzUsuńGratuluję, oj zasłużyłaś sobie ;)
OdpowiedzUsuńCudowne te lody! <3
Dziękuję pięknie! <3
UsuńBardzo ciekawy pomysł, nigdy nie robiłam lodów z Kinder bueno;)
OdpowiedzUsuńMuszą być obłędne, uwielbiam lody o smaku kupnych słodyczy! :)
OdpowiedzUsuńAch, znakomicie! :D
OdpowiedzUsuń