poniedziałek, 4 maja 2015

Tort Oreo

Majówka,  jak wszystko co dobre, minęła w mgnieniu oka, ale za to upłynęła w  bardzo dobrym towarzystwie, na miłym czasie spędzonym z bliskimi, mnóstwie spacerów i regeneracji. I nawet wątpliwa pogoda nie zdołała zepsuć nam humorów. :) Poza tym pozostało mi jeszcze kilka dni wolnego, więc podzielę się pomysłem, który od dłuższego czasu chodził mi po głowie... 
Przyszedł więc czas, aby zaprezentować Wam mój  przepis na tort, bardzo w moim stylu - z ciasteczkami Oreo i białą czekoladą.  Muszę przyznać, że jestem nim oczarowana - pyszny puszysty biszkopt, cudowny krem z białej czekolady oraz glazura czekoladowa to świetne uzupełnienie dla tych ciastek. Tort jest nie tylko pyszny, ale też nie jest trudny, przekombinowany, czyli taki jaki lubię najbardziej. Poza tym połączenie kolorów black&white sprawia, że tort prezentuje się elegancko, prosto i klasycznie, co mi bardzo przypada do gustu. :) Bardzo polecam go wszystkim fanom tych ciasteczek oraz amatorom słodkich wypieków, także tym, którzy za tortami niespecjalnie przepadają. Naprawdę warto go zrobić. 
Zapraszam! *.*
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru 
1 łyżka cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny

Składniki na krem: 
250 g twarożku śmietankowego
250 g serka mascarpone 
500 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki mleka w proszku
200 g białej czekolady
odrobina esencji waniliowej

200 g ciasteczek Oreo (bez kremu)

Składniki na glazurę:
30 ml zimnej wody
1 łyżka żelatyny
3 łyżki kakao
140 g masła
75 g cukru pudru

Składniki na poncz:
1 szklanka naparu z kawy
1 łyżka cukru z wanilią

1. Piekarnik nastawić na 160 stopni.
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, a następnie dodawać stopniowo połowę cukru, do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
3. Następnie żółtka zmiksować z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę.
4. Delikatnie połączyć łyżką lub szpatułką zawartość obu misek i przesiewać do ciasta mąki, co jakiś czas mieszając.
5. Dno formy do ciasta o średnicy 16-18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Dokładnie wymieszać ciasto z mąką i przelać je do tortownicy, wyrównując wierzch łyżką.
7. Wstawić od razu do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
8. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić nim z wysokości 0,5 m lub uderzyć energicznie o blat w celu usunięcia pęcherzyków powietrza.
9. Zostawić do ostudzenia na kuchennej kratce, a następnie przykryć folią i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.
10. Dzień wcześniej rozpuścić też czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę kremówkę i schłodzić w lodówce.
11. Następnego dnia przekroić biszkopt na 5-6 krążków przy pomocy ostrego noża z piłką.
12. Twarożek zmiksować i dolewać stopniowo śmietankę z białą czekoladą cienkim strumieniem do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji, dodać przesiane mleko w proszku, a  na końcu dodać również mascarpone oraz wanilię dokładnie łącząc.
13. Ciasteczka Oreo pozbawić nadzienia i drobno pokruszyć.
14. Napar z kawy połączyć z cukrem, aż się w niej rozpuści.
15. Na paterze lub talerzu ustawić pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem oraz nałożyć 1/6 kremu, wyrównać odłożyć również (1/2 szklanki kremu do dekoracji).
16. Krem posypać kilkoma łyżkami pokruszonych ciastek, a następnie przykryć kolejnym blatem i powtarzać te czynności do ostatniego blatu tortu.
17. Na wierzchu i bokach tortu dokładnie rozprowadzić pozostały krem i wstawić do lodówki przykryty tort na 2-3 godziny.
18. Pod koniec tego czasu przygotować glazurę : żelatynę rozpuścić w 30 ml zimnej wody, w tym czasie rozpuścić masło z cukrem i kakao.
19. Dodać rozpuszczoną żelatynę do polewy i podgrzewać aż będzie jednolita i lekko zgęstnieje.
20. Odstawić na chwilę do ostudzenia, w tym czasie wyjąć tort i resztę z kremu z lodówki.
21. Polewę rozprowadzić na torcie, aby delikatnie spływała na boki.
22. Poczekać aż polewa zastygnie i w tym czasie resztę kremu przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego ( u mnie Wilton 6B) .
23. Dekorować brzegi tortu kremem,  a środek udekorować kawałkami Oreo oraz kwiatami.
24. Podawać po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. /inspiracja od Krainy Sosny
Smacznego! *.* 





30 komentarzy:

  1. Piękny tort! Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort mega, a to zdjęcie na tle koszulki superowe ;) czy to może sukienka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! :) To akurat dłuższa bluzka. ;)

      Usuń
  3. Ale super ten torcik! :) jadłabym.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie wiesz czym kusić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam..... kocham oreo <3 piekny tort....:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest niesamowity! Daaaj kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! *.* Częstuj się! :)

      Usuń
  7. Piękny i ile warstw:-) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak szaleć, to szaleć. :) Z dobrze ostudzonego biszkoptu można wykroić naprawdę sporo warstw. :D

      Usuń
  8. Piękny i ile warstw:-) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę pracy przy nim jest. Ale wart spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest fantastyczny!!! Wygląda obłędnie i zaskakująco!! Będę musiała takiego zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kawałek twojego tortu, wygląda jak milion dolarów, bardzo smakowity, ustawiam się w kolejce po porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały !!!!! Mmmm ....i te warstwy :*
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny! Zapisuję przepis na krem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A skąd tak ten plaster drewna? Marzę o takiej paterze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A skąd tak ten plaster drewna? Marzę o takiej paterze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ten plaster wykonał mój Tata. :) Sama długo szukałam ładnej, drewnianej patery, ale nie mogłam niczego znaleźć. Teraz przeglądając natrafiłam na taką: http://www.pakamera.pl/misy-patery-i-talerze-inne-gruba-naturalna-podkladka-nr1149429.htm
      Można jeszcze sprawdzić w ofercie w "W tym sęk", tam mają różne drewniane cuda. :)

      Usuń
    2. Wygląda jak kupny. Daje niesamowitego uroku potrawom! :)

      Usuń
  16. Tyle cudownych warstw :D Tort wygląda bardzo efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealnie skomponowany ze strojem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję! :) Trochę "mroczny" ten tort wyszedł, więc akurat pasuje. :D

      Usuń
  18. Ale pyszności:) Tort jest imponujący.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten tort wyglada niesamowicie. Pieknie udekorowany! Gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepiękny! I ta cudownie płynąca po bokach czekolada... normalnie cudo! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie wiesz nawet jak bardzo cieszy mnie przepis, a nawet dwa, którymi się zainspirowałaś! Wyszedł bardzo fajny i pewnie dobry :D

    OdpowiedzUsuń