wtorek, 19 maja 2015

Jabłecznik z masłem orzechowym i lukrem

Jabłka darzę szczególną sympatią. Nawet gdy w sklepach z wszystkich stron wyłaniają się już najróżniejsze sezonowe owoce, w pierwszej kolejności sięgnę po ulubioną Szarą Renetę. Gatunek jabłka który właściwie niczym nie zachęca - szarawy kolor, szorstka skórka, kwaśne i twarde wnętrze, które kryje jednak cudowną słodycz i nietuzinkowy smak. Mimo, że uwielbiam przerabiać wszystko co możliwe na ciasta i desery, to niestety jak można się domyślić,  jabłka nie są wstanie przetrwać do tego etapu. :c  Ostatnio jednak otrzymałam od rodziców znajomych cały worek działkowych jabłek, więc w końcu przydarzyła się okazja do upieczenia mojego ulubionego po serniku ciasta. : ) Ten jabłecznik w przeciwieństwie do innych nie jest najlepszy zaraz po upieczeniu, tylko po jakimś czasie, kiedy porządnie się zestali nabiera wyjątkowego smaku. Wpadłam też przy okazji na pomysł połączenia ciasta kruchego z jabłkami masłem orzechowym, który nie od dziś wiadomo - idealnie pasuje do tych owoców. Muszę przyznać, że jestem naprawdę zaskoczona tym ciastem, nie sądziłam, że wyjdzie aż tak dobre! Warstwa jabłkowa idealnie pasuje do pysznego kruchego spodu, a wykończenie lukrem i granatem nadaje ciasto apetycznego wyglądu. Naprawdę warto je upiec! 
Zapraszam! *.*

Składniki na ciasto: (forma 25x25cm)
400 g mąki 
160 g masła
3 łyżki cukru z wanilią
2 jajka 
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową:
2 kg jabłek (najlepsze Szare Renety)
1/2 szklanki cukru 
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki masła orzechowego

Składniki na wierzch: 
200 g cukru pudru
2-3 łyżki wody
ziarenka z 1 granatu

1. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej, szerokiej misy.
2. Masło pokroić w kostkę i przełożyć razem z jajkami, mlekiem i cukrem do mąki. 
3. Zagnieść gładkie ciasto z podanych składników. 
4. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 
5. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3, większą część ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach formy i przełożyć do blaszki. (boki zostawić)
6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, po czym ostudzić. 
7. W czasie pieczenia ciasta obrać jabłka i pokroić w kostkę. 
8. Wrzucić do dużego garnka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier lub miód oraz resztę składników ( oprócz mąki). 
9. Gdy jabłka zaczną puszczać sok, zdjąć z ognia, przesiać do jabłek mąkę ziemniaczaną po czym dokładnie pomieszać i z powrotem postawić na ogniu, aż się zagotują i wyraźnie zgęstnieją, zostawić aż lekko przestygną.
10. Masło orzechowe rozprowadzić po spodzie ciasta, po czym przełożyć na nie ostudzone jabłka. 
11. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach formy i delikatnie przenieść na warstwę jabłkową. 
12. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 35 minut (termoobieg bądź góra-dół).
13. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, następnie wstawić do lodówki na ok. 12 godzin.
14. Przygotować lukier z 200 g cukru pudru dodając stopniowo po łyżce wody, do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. 
15. Przelać tak otrzymany lukier na jabłecznik. 
16. Z granatu wydrążyć ziarenka, którymi następnie posypać ciasto.
17. Zostawić do ostygnięcia lukru i podawać lub przechowywać w lodówce przez ok. 2 dni. /inspiracja I adore cinnamon
Smacznego! *.*




15 komentarzy:

  1. Śliczny i pewnie pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak! Zdecydowanie był pyszny. :)

      Usuń
  2. Dodatek tego masła orzechowego kupuję bez zastanowienia<3 Koniecznie będę musiała zrobić też Twoją wersję tego ciacha!: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka i masło orzechowe to coś cudownego, a połączeni to w jabłeczniku...kupuję! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj chyba się skuszę, tak smakowicie wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jest tak urokliwy, że brak mi słów <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda ten jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłka i orzechy - duet idealny. I te pestki granatu na wierzchu, smakowa i wizualna "kropka nad i". Zachwycający deser :).

    OdpowiedzUsuń
  8. aleś połączyła.. idealnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Zainspirował mnie przepis i to bardzo;) genialny

    OdpowiedzUsuń
  10. Przede wszystkim pięknie to wygląda,a i nie mam wątpliwości, że świetnie też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przede wszystkim pięknie to wygląda,a i nie mam wątpliwości, że świetnie też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masło orzechowe? Jabłka? Biorę w ciemno! :D

    OdpowiedzUsuń