czwartek, 2 kwietnia 2015

Babeczki marchewkowo-czekoladowe Koszyczki

Niestety komputer w rodzinnym domu spłatał mi figla i choć post miałam zamieścić o godzinie 19 to kiedy go zamieszczam każdy widzi. :c Ale są - przepyszne babeczki marchewkowo -czekoladowe. :) Ze zdrowym dodatkiem marchwi, która nadaje im wilgotności i pysznego smaku, ale takie które z pewnością przypadną do gustu najmłodszym ze względu na czekoladę oraz zachęcający wygląd. Babeczki są naprawdę super, a ja świetnie się bawiłam niczym małe dziecko przy ich ozdabianiu. Więc polecam te pyszności wszystkim, którzy chcą zaskoczyć dzieci na Wielkanoc - one na pewno się nimi zainteresują. A dla tych nieco większych z pewnością będą smacznym odstępstwem od tradycji i dekoracją na świątecznym stole. :)
Zapraszam!
Przepis na ok. 12 babeczek
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3/4 szklanki startej na małych oczkach marchewki
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1/3 szklanki maślanki
2 łyżki kakao
80 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej)
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na dekorację:
100g mlecznej czekolady 
100g mascarpone
100 ml śmietany kremówki
odrobina zielonego barwnika
36 cukrowych jajeczek
12 tęczowych żelków taśmowanych 

1. Piekarnik nastawić na 170 stopni.
2. Jajko zmiksować z cukrami na jasną,  puszystą masę.
3. Dodać do masy olej, maślankę, startą marchewkę i połączyć.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
5. Do masy dodać również przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz czekoladę.
6. Zmiksować całość na gładką masę.
7. Przelać ciasto do papilotek nakładając je do 2/3 objętości foremki.
8. Wstawić babeczki do piekarnika na ok. 20 minut.
9. Po tym czasie zostawić na jeszcze kilka minut w piekarniku, a następnie wyjąć i ostudzić.
10. Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietany kremówki, zostawić do lekkiego ostudzenia.
11. Polać tak otrzymaną polewą wierzch babeczek.
12. Zostawić babeczki do ostygnięcia na co najmniej godzinę.
13. Wtedy ubić pozostałą śmietanę kremówkę z mascarpone i cukrem na sztywny krem dodając małą szczyptę barwnika do uzyskania jasno zielonego koloru.
14. Przełożyć masę do szprycy i przy pomocy końcówki z 'gwiazką' (Wilton 1M) wyciskać krem na babeczki.
15. Na krem układać po 3 jajeczka cukrowe oraz po jednym żelku, wyginając go aby przypominał kształtem koszyczek.
16. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 2 dni.
Smacznego! *.*



6 komentarzy: