wtorek, 31 marca 2015

Sernik karmelowy z czekoladą

Bez czego nie wyobrażam sobie Świąt? Oczywiście oprócz cudownego spotkania z bliskimi -  bez domowego sernika! Dlatego to ja właśnie piekę je dla rodziny już drugi rok z rzędu i mam nadzieję, że i tym razem wyjdzie pysznie. :)  Im więcej serników piekę, tym większy dylemat pojawia się w mojej głowie - który będzie idealny na świąteczny stół?! Może sami mi podpowiecie? :D
Tymczasem wśród kandydatów na prowadzenie wysuwa się ten oto - karmelowy z czekoladą. Dodatkowo z eleganckim wzorem w zebrę i pieczony w kąpieli wodnej zachowuje niezwykle kremową konsystencję. Jednak smak wysuwa się tu na pierwsze miejsce - sernik jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Połączenie karmelu i czekolady - bajka! Także polecam bardzo na Wielkanoc ten wypiek.
Zapraszam!
Składniki na spód:
150 g ciastek maślanych
50 g masła

Składniki na masę serową;
350 g twarogu sernikowego
250 g sera mascarpone
1/4 szklanki śmietany kremówki
skórka z 1/2 cytryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru 
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka czekolady Karmelovej
1 czubata łyżka masy kajmakowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka w proszku
odrobina ekstraktu z wanilii

Składniki na polewę:
1 tabliczki czekolady Karmelovej 
1 łyżka masy kajmakowej
1 łyżka śmietany kremówki
garść prażonych orzechów ziemnych

1. Roztopić masło w garnuszku i ostudzić.
2. Ciasteczka pokruszyć na pył w malakserze, połączyć z masłem.
3. Formę o średnicy 16-20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Wyłożyć ciasteczkową masę na spód formy i wygładzić. 
5. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
6. Twaróg zmiksować z mascarpone i śmietaną, dodać po jednym jajku po każdym miksując.
7. Dodać również cukier oraz wanilię oraz przesianą mąkę z mlekiem w proszku i cytryną.
8. Podzielić masę na dwie części.
9. Czekolady rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, do czekolady Karmelovej dodać łyżkę masy kajmakowej.
10. Do jednej części dodać czekoladę mleczną, a do drugiej czekoladę Karmelovą z kajmakiem.
11. Na spód przekładać do środka po 2 łyżkach masy jasnej, a następnie po 2 łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania składników.
12. Piekarnik nastawić na 130 stopni i wstawić do niego sernik, na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
13. Piec sernik przez 1,5 godziny, a następnie studzić przez 15 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika. 
14. Następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej całą noc.
15. Po tym czasie przygotować polewę - rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, z karmelem i śmietanką.
16. Polać tak przygotowaną masą wierzch sernika, polewa może spływać na boki.
17. Posypać również orzechami lub udekorować wedle uznania.
Smacznego życzę! :)




PS. Jeszcze przez kilka godzin czekam na Wasze zgłoszenia konkursowe! :) Szczegóły tutaj: 
KLIK lub kliknij na zdjęcie

13 komentarzy:

  1. Ależ rozpusta! Genialnie prezentuje się ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik karmelowy, sama też robię na święta :) Nie próbowałam połączenia z czekoladą, ale czuję że jest obłędne! A karmelova to moja ukochana czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zostajesz moją mistrzynią serników. Jestem w nim zakochana i gryzę teraz palce, bo bardzo chciałabym go zjeść. TERAZ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I moją! Twoje serniki są NAJLEPSZE :D

      I tak sobie czytam ''karmelowy z czekoladą'' i nagle przypomina mi się reklama Twix'a : ''karmel, ciastko, czeeeekooolllaaaadddaaa!'' :D

      Usuń
    2. Ale mi sprawiłyście radość tymi słowami. :*
      Dziękuję pięknie! Choć moim zdaniem są to słowa na wyrost postaram się nie zawieść w przyszłości. :)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Martha

      Usuń
  4. Jest przepiękny .... a te zdjęcia ... nie sposób oderwać od nich wzroku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ta zeberka, z polewą karmelową musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na sam widok mam ślinotok!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. I taki sernik to ja rozumiem!: ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesteś Królową Serników, ten jest niesamowity *ciężki oddech* <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję! :)
      Może masz ochotę upiec taki w Święta? *.*

      Pozdrawiam serdecznie,
      Martha

      Usuń
  9. Wspaniały serniczek :-) bardzo lubię tą czekoladę, jest obłędna w smaku no i ten sernik :-)

    OdpowiedzUsuń