W końcu mamy weekend, czas na pieczenie i blogowanie. :) Jakiś czas temu upiekłam te znakomite ciacha z marshamallows, czekoladą oraz kukurydzianą kruszonką, bo bardzo mnie zaintrygował ten pomysł. Mimo, że nie jestem miłośniczką ciastek zakasałam rękawy i wypróbowałam recepturę. Okazały się naprawdę świetne, idealnie chrupiące z mlecznym akcentem. Wyobraźcie sobie jak gorzka czekolada łączy się z roztopionymi piankami i chrupiącymi płatkami. *.* Dla mnie to zaskakujące połączenie jest naprawdę udane i chętnie będę piekła te pyszności częściej. :)
Zapraszam!
Składniki na płatki karmelizowane:
1 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki cukru
3 łyżki masła
szczypta soli
Składniki na ciastka:
1 żółtko
110g masła
120g cukru
1 łyżka brązowego cukru
120g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka w proszku
60g gorzkiej czekolady
30 g pianek marsmallow
szczypta soli
1. Masło rozpuścić w garnuszku.
2. Lekko ostudzone dodać do płatków razem z cukrem, mlekiem w proszku i szczyptą soli.
3. Tak przygotowaną masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 30 minut.
5. Wyjąć i ostudzić.
6. Masło zmiksować z jajkiem, dodać mąkę z proszkiem, mleko w proszku, sól oraz cukry.
7. Do masy dodać też posiekaną gorzką czekoladę i drobne pianki marshmallow.
8. Przełożyć do masy karmelizowane płatki i ugnieść ręką gładką masę.
9. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
10. Formować z ciasta niewielkie kulki i wyłożyć na blaszce w sporych odstępach.
11. Włożyć blaszkę z ciastkami na conajmniej godzinę do lodówki.
12. Pod koniec tego czasu włączyć piekarnik i nastawić go na 180 stopni.
13. Wstawić ciastka do piekarnika na ok. 15 minut.
14. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
15. W razie gdyby ciastka się połączyły rozdzielić je przy pomocy noża.
16. Po wystudzeniu podawać lub schować do szczelnego pojemnika. / inspiracja Pieczone Truskawki
Smacznego! *.*
Rajciu! One są obłędne! Do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńCiekawe te ciastucha!
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takie i mają taki słoneczny kolor, przynajmniej one, bo pogoda za oknem niestety nie taka ładna;/
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie na tyle, że upiekę sobie takie na podróż do Kopenhagi :)
OdpowiedzUsuńPolecam, spokojnie wytrzymają daleką podróż. :)
UsuńMmmm wspaniałe. Do wypróbowania, takie połączenie bardzo przemawia do moich kubków smakowych :)
OdpowiedzUsuń:D Fajny przepis, mam całą pakę mini marsmallows i tak czeka na wykorzystanie.. jak tylko dostanę gdzieś tu u mnie normalne mleko w proszku to wypróbuję ten przepis bo strasznie zachęca :)))
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcam, ale trzeba pilnować czasu pieczenia. :)
UsuńNawet 10-12 minut może wystarczyć w niektórych piekarnikach.
Boskie te ciasteczka, mniam :)
OdpowiedzUsuńpłatki karmelizowane - już one brzmią na tyle dobrze, że mogłabym jeść je same :)
OdpowiedzUsuńa ciasta obłęd!