niedziela, 29 marca 2015

Babeczki kokosowe Króliczki

Ostatnio na moim blogu można obserwować zmasowany atak tej różowej patery, cóż mam zrobić - uzależniłam się od niej. :) Jeżeli również chcecie wygrać podobną odsyłam Was do konkursu, w którym oprócz niej można wygrać książkę Nigelli Lawson i zestaw uroczych kuchennych gadżetów. :) Tutaj: klik
Ale, ale ... nie najważniejsze na czym, ale co serwujemy jako deser, nieprawdaż? Wobec tego dziś słodkie babeczki w wielkancnym klimacie. Kokosowe w środku i na zewnątrz z dodatkowym nadzieniem kokosowym. Bardzo pyszne, wilgotne, ja uwielbiam wszystko co kokosowe, więc dla mnie super. :)
Zapraszam! *.*
Składniki na 12 babeczek:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
2 łyżeczki likieru Malibu

Składniki na nadzienie:
3/4 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru

Składniki na wierzch:
100ml śmietany kremówki 
1 łyżka cukru pudru
czekoladowe groszki i paski 
oraz pocięte pianki marshmallow

1. Przygotować nadzienie: 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem.
2. Pozostałe 1/4 szlanki połączyć z proszkiem budyniowym i przelać energicznie do mleka cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
3. Mieszać do znacznego zgęstnienia i gotowy budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
4. Piekarnik nastawić na 170 stopni.
5. Jajka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę.
6. Dodać olej oraz mleczko kokosowe, likier i połączyć.
7. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką masę.
8. Do papilotek przelewać po łyżce ciasta, a  następnie na nie nakładać po łyżeczce kokosowego budyniu.
9. Przykryć budyń kolejną porcją ciasta wypełniając papilotki do 2/3 objętości.
10. Wstawić babeczki do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut, do zarumienienia.
11. Następnie zostawić na kilka minut w piekarniku, wyjąć i ostudzić.
12. Gdy babeczki będą już całkowicie wystudzone można udekorować ich wierzch: ubić śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone na sztywny krem.
13. Rozsmarować cienką warstwę tak powstałego kremu na babeczkach.
14. Po tym obtoczyć je w wiórkach kokosowych i udekorować je przy pomocy groszków czekoladowych i pianek.
15. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 2 dni.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Jakie śliczne te babeczki-króliczki! Masz talent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie słodkie króliczki, idealne na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajniutkie:) uwielbiam kokosowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezuniu, ale urrroooooccczeeee! *o*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają tak słodki i rozkosznie, że aż szkoda by mi było je jeść. Piękne !

    OdpowiedzUsuń
  6. słodkie, musze pokombinować z dzieciakami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Różowa patera jest cudna!
    A babeczki jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeurocze te babeczki. A patera piękna, też na taką poluję :)

    OdpowiedzUsuń