W mojej kuchennej szafce od jakiegoś czasu zalegały znane wszystkim ciasteczka korzenne i tylko czekały, aby je wykorzystać do jakiegoś deseru. Więc pomyślałam: zrobię krem z tego przepisu, a potem zobaczymy jak go wykorzystam i na co będę miała ochotę. Padło na lody z wykorzystaniem kremu Specouloos, bo dla mnie każda pora roku jest dobra na domowe lody. :) Wyszły naprawdę świetne, o wyraźnej piernikowej nucie i ... wbrew pozorom ogrzewające! Radzę spróbować tego przepisu, jeśli również jesteście fanami tego deseru lub Speculoos. :D
Zapraszam!
Składniki na lody:
500ml śmietany kremówki
1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
2 żółtka
4 łyżki kremu Speculoos
2 łyżki mascarpone (opcjonalnie)
szczypta cynamonu i imbiru
1. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać szczyptę cynamonu i imbiru.
2. Żółtka ubić na parze na jasną puszystą masę, odstawić.
3. Do śmietany dodać mleko skondensowane, krem Speculoos i zmiksować.
4. Połączyć z żółtkami i mieszać jeszcze chwilę do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
5. Przelać masę do plastikowego pojemnika o o objętości ok. 1l i wstawić do zamrażarki na 4-5 godzin.
6. Po tym czasie lody można podawać, jeśli nie podajemy ich od razu najlepiej wyjąć na 5 minut przed podaniem.
Smacznego!
Nie trzeba w miedzy czasie przemieszac?
OdpowiedzUsuńNie. :) Lody dzięki napowietrzeniu śmietany i żółtek są puszyste, nie zamarzają na kamień. Jak się bardzo obawiasz, możesz dodać więcej żółtek lub łyżkę mocnego alkoholu. Sprawdzone. :)
UsuńBardzo kuszące,chętnie bym je spróbowała,ale nie gdy za oknem wieje i pada.
OdpowiedzUsuńAle one musiały być pyszne<33
OdpowiedzUsuńJesteś MISTRZYNIĄ!!!
OdpowiedzUsuńWooow *.* Kocham Cię za te wariacje na temat lodów! :D
OdpowiedzUsuńKorzenne, pyyyycha :). Uwielbiam te ciasteczka, zwłaszcza jesienno-zimową porą. A lodami też nie pogardzę, bez względu na porę roku :).
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Dawaj mi tu jednego :D
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam lodów.
OdpowiedzUsuńTe twoje normalnie jak z lodziarni ! ;)