Dziś wpis szczególny, bo właśnie mija 2 rok, odkąd założyłam tę stronę. Zmieniło się sporo - miejsce zamieszkania, szkoła, niektóre pasje, ale zamiłowanie do pieczenia tak jak było tak już ze mną zostało. :) Zaczęło się w ferie 2012, a właściwie już wcześniej kiedy przygotowywaliśmy z przyjaciółmi sobie 'prezenty niespodzianki' i oczywiście obowiązkowe urodzinowe torty. Wtedy zdałam sobie sprawę jak wielką frajdę sprawia mi pieczenie ciast i dzielenie się nim z innymi. Na początku jak zrobiłam jakieś ciasto lub babeczki chciałam je po prostu udokumentować i robiłam zdjęcia. Potem założyłam tego bloga, choć na początku nie wychodziło mi to najlepiej, nie podcinało mi to w żadnym wypadku skrzydeł, bo gdy w końcu udało się mi zrobić coś pysznego i do tego ładnie je przedstawić satysfakcja była ogromna. Teraz też zdaję sobie sprawę, że idealnie nie jest - ale przynajmniej wiem, że w kolejnych latach będę miała nad czym pracować. :)
Dziękuję wszystkim komentującym, obserwującym i dopingującym, bo naprawdę te wszystkie wspaniałe słowa budują i sprawiają, że czuję, to nie była zła decyzja. Kochanym Dziadkom, że śledzą poczynia wnuczki, Rodzinie i znajomym, że są niezastąpionymi testerami moich kulinarnych eksperymentów..Mam jeszcze prośbę - jak zrobicie coś z mojego bloga, napiszcie mi proszę jak wyszło, będzie to na pewno dla mnie bardzo miłe!
A że okazja jest - oczywiście musiał zagościć tort. Ja spróbowałam swoich sił na Ombre rose cake. Choć idealny to on nie jest i muszę jeszcze poćwiczyć robienie różyczek, to wyszedł naprawdę pyszny. Gorąco polecam ten wypiek na urodziny czy inną okoliczność, z pewnością wzbudzi zainteresowanie gości.:)
Zapraszam!
Składniki na biszkopt:
4 jajka
150 g cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
skórka z 1/2 cytryny
Składniki na przełożenie:
300g konfitury pomarańczowej
200 g mascarpone
1/2 szklanki śmietany kremówki
400 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki mleka w proszku
150 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią
Składniki na poncz:
1/2 szklanki ciepłej wody
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki likieru pomarańczowego/migdałowego
Składniki na krem do dekoracji:
4 białka
220 g cukru
270 g masła
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
1.Piekarnik rozgrzać d 160 stopni.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkową masą.
4. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na spodzie!).
5. Piec przez ok. 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".
6. Studzić przez kilka minut w piekarniku, następnie zrzucić z wyskości 0,5 m na ręcznik kuchenny lub uderzyć biszkoptem kilka razy o blat, aby nie opadł.
7. Ostudzony przykryć folią i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z śmietaną, schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
9. Po tym czasie twaróg zmiksować z przesianym mlekiem w proszku, cukrem, mascarpone.
10. Śmietanę ubić na sztywno i dokładnie połączyć z kremem.
11. Biszkopt pokroić na 4-5 cienkich placków.
12. Ciepłą wodę połączyć z pozostałymi składnikami na poncz.
13. Pierwszy blat ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem.
14. Nałożyć 1/4 konfitury pomarańczowej, a na nią 1/5 kremu.
15. Tak uczynić z pozostałymi plackami.
16. Potem wyłożyć pozostałym kremem boki i wierzch tortu.
17. Białka ubić na parze ze szczyptą soli i cukrem.
18. Gdy masa będzie sztywna dodać miękkie masło i miksować do uzyskania bardzo gęstego kremu.
19. Pod koniec ubijania dodać sok z 1/2 cytryny.
20. Dekorować tort trzymając tylkę cukierniczą (najlepiej Wilton 1M) pod kątem 90 stopni, zaczynając od środka zataczać kręgi.(filmik)
21. Przed podoaniem schłodzić conajmniej 5-6 godzin.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkową masą.
4. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na spodzie!).
5. Piec przez ok. 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".
6. Studzić przez kilka minut w piekarniku, następnie zrzucić z wyskości 0,5 m na ręcznik kuchenny lub uderzyć biszkoptem kilka razy o blat, aby nie opadł.
7. Ostudzony przykryć folią i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z śmietaną, schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
9. Po tym czasie twaróg zmiksować z przesianym mlekiem w proszku, cukrem, mascarpone.
10. Śmietanę ubić na sztywno i dokładnie połączyć z kremem.
11. Biszkopt pokroić na 4-5 cienkich placków.
12. Ciepłą wodę połączyć z pozostałymi składnikami na poncz.
13. Pierwszy blat ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem.
14. Nałożyć 1/4 konfitury pomarańczowej, a na nią 1/5 kremu.
15. Tak uczynić z pozostałymi plackami.
16. Potem wyłożyć pozostałym kremem boki i wierzch tortu.
17. Białka ubić na parze ze szczyptą soli i cukrem.
18. Gdy masa będzie sztywna dodać miękkie masło i miksować do uzyskania bardzo gęstego kremu.
19. Pod koniec ubijania dodać sok z 1/2 cytryny.
20. Dekorować tort trzymając tylkę cukierniczą (najlepiej Wilton 1M) pod kątem 90 stopni, zaczynając od środka zataczać kręgi.(filmik)
21. Przed podoaniem schłodzić conajmniej 5-6 godzin.
Smacznego!
Ps. Dacie wiarę, że paterę widoczną na zdjęciach dostałam od koleżanki na Wigilię klasową?! Tak cudownego prezentu nigdy bym się nie spodziewała. Dzięki Zuzia! *.*
Piękny!!! Życzę dalszych 'kulinarno-blogowych' sukcesów :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Podziwiam kunszt!
OdpowiedzUsuńOgłędny tort!! :) kolejnych słodkich lat blogowania :))
OdpowiedzUsuńJejku... Śliczny torcik!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Gratuluję i życzę Ci kolejnych takich słodkich lat blogowania; )
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci ślicznie!
UsuńGratuluję kochana, bądź z nami jak najdłużej! <3
OdpowiedzUsuńA tort wyszedł obłędny, masz talent *.*
Dziękuję Ci! *.*
UsuńPostaram się!
Na razie zapału do prowadzenia bloga nie brak!:)
Fantastyczny tort!
OdpowiedzUsuńGratuluję drugich urodzin bloga i życzę, aby kolejne lata były równie owocne :)
Będę się starała, aby były lepsze! :)
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńGratuluję! Życzę dalszych sukcesów :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik a róże idealne :)
Oj, idealne to one z pewnością nie są. :)
UsuńDziękuję!
Gratuluję:) Piękny ten tort. Zestawienie smaków -boskie:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDwa lata to szmat czasu. Życzę Ci przynajmniej dziesięć razy tyle! A im dłużej to będzie trwało, tym coraz lepiej będzie Ci szło :) A skoro już jest tak dobrze, to co będzie za kilka lat..
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort! Szkoda, że ja takich nie potrafię. Może kiedyś się wproszę ;)
Naprawdę bardzo Ci dziękuję! :)
UsuńA ja do Ciebie bym się wprosiła na lekcję fotografii kulinarnej!
Cudowny ! Życzę Ci kolejnych udanych lat prowadzenia bloga, znajdowania tej satysfakcji i radości z jego tworzenia. Wiem, są czasem momenty bardziej kryzysowe, ale później patrzy się na to wszystko i cieszy, że jednak nam się chciało zrobić coś twórczego i przydatnego :) :*
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie!
UsuńDokładnie, najcenniejsza jest satysfakcja kiedy mimo wszystko coś się uda. Dlatego nie mam zamiaru się poddawać mimo, że nie zawsze wszystko wyjdzie perfekcyjnie. :D
ale piękny ten torcik, cudeńko
OdpowiedzUsuńWspaniały tort, ślicznie udekorowany. Życzę Ci kolejnych twórczych lat w blogowaniu, świetny blog, pozdrawiam serdecznie :*
OdpowiedzUsuńPiękny ,apetyczny tort.
OdpowiedzUsuń54 year old Software Engineer III Rycca Wyre, hailing from Cowansville enjoys watching movies like "Edward, My Son" and Flower arranging. Took a trip to Archaeological Site of Cyrene and drives a Supra. Strona glowna
OdpowiedzUsuńgdzie zlozyc pozew o rozwod w rzeszowie
OdpowiedzUsuń