Moim noworocznym postanowieniem było również, aby wprowadzić tu więcej nowości i są - nie sernik, a serniczki i to nie w tradycyjnym wydaniu - bo z karmelizowanymi płatkami. Tak właśnie, możecie się dziwić, ale od razu oznajmiam, że to nie ostatni deser do którego ich użyję. Choć najlepiej smakują wyjadane prosto z słoiczka to też nadają świetnego i niepowtarzalnego smaku deserom. Dzięki karmelizacji nie gumowacieją i świetnie nadają się jako spód do serników, serniczków, jako dodatek do tortów, muffinek .. coś czuję, że będzie się działo! :) A jeśli chodzi stricte o te babeczki - po pierwsze jestem zaskoczona, że serniczki same odchodzą od foremek (użyłam papierowych) i zachowują idealną konsystencję, niczym duży, pieczony sernik. Dodatkowo idealnie sprawdzą się na imprezę ze względu na podzielność i przede wszystkim z pewnością zaskoczą gości, niesamowitym smakiem jak ulubione śniadanie dzieciństwa.
Zapraszam!
(na 10 babeczek)
Składniki na karmelizowane płatki:
1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych, pokruszonych
70 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki mleka w proszku
Składniki na masę serową:
350 g twarogu sernikowego
2 jajka
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka w proszku
220 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka cukru z wanilią
Składniki na dekorację:
100 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki cukru z wanilią
1 łyżeczka żelatyny w proszku
+ pozostałe po spodzie płatki do posypania
1. Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić.
2. Płatki pokruszyć, połączyć z cukrem i mlekiem, masłem.
3. Piekarnik nastawić na 120 stopni.
4. Wyłożyć mieszankę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 30 minut.
5. Wyjąć piekarnika i zostawić na blacie do ostudzenia.
6. Twaróg zmiksować z kremówką, mleczkiem, cukrem.
7. Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując.
8. Przesypać przesiane mleko w proszku z mąką.
9. Na dno papilotek przełożyć po dwie łyżeczki karmelizowanych płatków, a na nie nałożyć masę sernikową do 3/4 wysokości.
10. Piec babeczki sernikowe w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku przez godzinę i 20 minut.
11. Wyjąć i ostudzić.
12. Twaróg zmiksować, dodać cienkim strumieniem kremówkę, żelatynę i cukier.
13. Ubić masę na sztywno, dodać przesiane mleko w proszku i odstawić do czasu dekoracji do lodówki.
14. Udekorować wierzch serniczków kremem i wstawić do lodówki na kilka godzin.
15. Posypać przed podaniem pozostałymi płatkami i podawać.
Smacznego!
Intrygujący pomysł :) Wyszły zachwycające :)
OdpowiedzUsuńI would never think to caramelize corn flakes - looks beautiful!
OdpowiedzUsuńIt is a brilliant idea of Christina Tossi! :)
UsuńYou must try! *.*
Oh, jakie piękne babeczki!
OdpowiedzUsuńKarmelizowane płatki wyglądają cudnie! Poproszę jedno to cudo *.*
OdpowiedzUsuńKocham Twoje zdjęcia. Kocham Twoje słodkości <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! *.*
UsuńJakie papilotki piękne! Serniczki oczywiście też: ))
OdpowiedzUsuńbajeczne! prezentują się przeuroczo
OdpowiedzUsuńWszystko mi się podoba i smaki i zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńAż tak to nie, ale bardzo dziękuję! :)
Usuń