niedziela, 31 sierpnia 2014

Tort funfetti z kruszonką (i 100 post)

Tak więc dziś piszę tu już po raz setny. Dziękuję więc moim Kochanym Czytelnikom, że tu wciąż przychodzicie i komentujecie, a mam nadzieję, że pomysłów nie zabraknie na co najmniej drugie tyle!
Z tej okazji musiało być coś ekstra, więc upiekłam taki oto tort. (: Jest tu ciasto z posypkami, posypkowa kruszonka i krem ... również posypkowy. Jednym słowem - funfetti, nawet trafniej pasuje tu od określenia poprzedniego tortu. Ale nie o nazwę się rozchodzi, tylko przede wszystkim ten tort wspaniale smakuje! Jest bardzo słodki, lekko cytrynowy, a dzięki kruszonce zyskuje dodatkowy chrupki akcent. A wygląda dosyć 'domowo', ale to tylko dlatego, że nie był przygotowywany na żadną okazję. :)
Zapraszam!
Składniki na ciasto:
200g mąki
100g masła
150g cukru
2 jajka
2 łyżki cukru z wanilą
60g oleju
60g posypek cukrowych
skórka z 1/4 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt z wanilii

Składniki na kruszonkę:
3 łyżki masła
60g cukru
40g mąki
2 łyżki posypek cukrowych

Składniki na krem:
100g miękkiego masła
150g sera śmietankowego
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka miodu
120g cukru pudru
skórka z 1/4 cytryny

1. Piekarnik nastawić na 170 stopni.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.
2. Dodać jajka, olej oraz startą skórkę cytrynową.
3. Przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Dodać posypki i wymieszać łyżką masę.
5. Odstawić ciasto i zabrać się za kruszonkę: zagnieść składniki na kruszonkę, aby powstały okruchy o konsystencji mokrego piasku.
6. Wyłożyć na blachę na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
7. Ciasto również przelać na formę o średnicy 18-20cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 35-40 minut.
8. Natomiast po 20 minutach pieczenia wyjąć z piekarnika kruszonkę.
9. Po wyjęciu kruszonki (ciasto zostaje) miękkie masło zmiksować z serem, mlekiem w proszku, płynnym miodem i cukrem.
10. Wolnym strumieniem dolewać kremówkę, energicznie miksując krem.
11. Dodać startą skórkę z cytryny.
12. Ostudzone ciasto przekroić na trzy części, każdą można nasączyć mlekiem.
13. Na pierwszym blacie ciasta smarować kremem, na to kruszonką i tak powtarzać do skończenia składników.
14. Wierzch można posypać dodatkową łyżką posypek cukrowych./ inspiracja tu
Smacznego!




19 komentarzy:

  1. Idealny tort na setny post!
    Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluje setnego posta:) tort piekny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowa posypka to coś co lubię najbardziej :D Gratulacje! Tak trzymaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluje i życzę Ci o wiele więcej postów!: ))
    A tort wygląda bardzo smakowicie!: ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpadam na to cudne ciacho :) gratuluję setki :)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny torcik, nie idą do niego jakieś wymyślne składniki i prezentuje się bardzo ładnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Setny post? Gratki kochana! :*
    A na torta wpadam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratulacje setnego wisu!
    Oby więcej ich było :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort na bogato!
    Gratulacje z okazji wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki piękny, jaki kolorowy i na pewno jaki pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie kolorowy, idealny dla dzieci :)
    Gratulacje z okazji setnego posta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękny ten torcik, idealnie ozdobiony !:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Skomentuję ten tort jednym dużym WOW! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. O jaa. Wygląda smakowicie. Gratuluje setnego wpisu ! My,bloggerki,powinnyśmy trzymać się razem , więc jeszcze raz uznanie za tak smacznie wyglądający tort ;))

    OdpowiedzUsuń
  15. JAKI PRZEPIĘKNY TORT! Gratulacje :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Tort z kruszonką, czysta rozpusta :D.
    Stooo lat niech żyje nam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pyszny domowy torcik! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale słodziutki tort ,życzę pomysłów na kolejne 1000 !!.

    OdpowiedzUsuń