Tym razem nie piekłam sama, a i okoliczność nie była zwyczajna. Zatem wymyśliłam, że chcę czegoś niecodziennego, ale też udającego się zawsze zarazem.Zobaczyłam wafelki lodów ułożone misternie na cieście i już widziałam jak będzie wyglądał mój tort. Jest pysznie, prosto i efektownie, czyli idealnie na imprezę urodzinową na przykład. Smak też bardzo mi przypasował. Wilgotne ciasto przełożone nutellą i śmietankową masą z wtopionymi Oreo. Czy to nie brzmi dobrze? C:
Zapraszam!
Składniki na ciasto:
3 jajka
6 żółtek
120 g masła
250 g cukru
300 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
skórka i sok z 1/2 cytryny
1. Ubić jajka i żółtka z cukrem na puszystą masę.
2. Rozpuścić masło.
3. Ostudzić.
4. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do ciasta, dodać cukier z wanilią.
5. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
6. Dodać do ciasta.
7. Przelać masło, miksować jeszcze chwilę do uzyskania gładkiej masy.
8. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 23 cm.9. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec w nim ciasto przez 30-40 minut.
10. Wyjąć ostudzić.
Składniki na krem:
250 g mascarpone
150 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
60 g białej czekolady
1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Połączyć ze śmietanką i schłodzić przez 10 minut w zamrażarce.
3. Zmiksować ze sobą wszystkie składniki i odłożyć.
Dodatkowo potrzeba:
6 małych wafelków do lodów
nutella
1/2 szklanki posypki cukrowej
2 łyżki wiórków kokosowych
1. Przekroić ciasto na trzy części.
2. Nasączyć każdą warstwę wodą z sokiem z cytryny i posmarować nutellą.
3. Na pierwszy blat nałożyć warstwę kremu i posypać Oreo.
4. Przykryć drugą warstwą i powtórzyć tą czynność.
5. Nałożyć ostatni blat ciasta i całą powierzchnię ciasta pokryć kremem.
6. Posypać cukrowymi posypkami i wiórkami kokosowymi.
7. Wafelki zamaczać w nutelli i zanurzyć w posypce.
8. Wypełnić pozostałym kremem wafelki i obtoczyć w wiórkach.
9. Ułożyć je na torcie.
10. Schłodzić kilka godzin i podawać.
Smacznego!
jakie fajny:) super pomysł na dekoracje:)
OdpowiedzUsuńwygląda bombowo!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie! szczególnie z tymi rożkami na wierzchu :) tort godny mistrza!
OdpowiedzUsuńDzięki. :*
UsuńGenialny! Chcę taki na urodziny :D
OdpowiedzUsuńno nie, jestem w szoku, pycha! :)
OdpowiedzUsuńtort "naładowany" naszymi ulubionymi składnikami to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńGenialna koncepcja! Wygląda naprawdę zjawiskowo! :)
OdpowiedzUsuń: - )
UsuńMarteczko...cóż mogę napisać już chyba wszystko padło. :) Chylę czoła za tak piękny wypiek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! *.*
UsuńŚwietny efekt :-)
OdpowiedzUsuń