środa, 16 kwietnia 2014

Tort Dacquoise

Torty bezowe są zdecydowanie moimi ulubionymi słodkościami, dlatego jeśli jest tylko okazja,  zajmuję się ich przygotowaniem i mogę już powiedzieć, że potrafię je piec. Ten tort, okazał się najlepszym z dotychczasowych i gościom również bardzo smakował. Są tu krążki bezowe z daktylami i krem z kajmaku, mascarpone i śmietanki. Idealnie się to wszystko łączy i tworzy najsłodszy możliwy wypiek, ale też najpyszniejszy. Kto go jeszcze nie robił, musi koniecznie spróbować, bo jest cudowny. 
Zapraszam!


Składniki na bezę: 
6 białek
300 g cukru pudru
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
8 daktyli
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:
10 dakyli 
250 g mascarpone
300ml śmietany 30%
150 g masy krówkowej
1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego
kakao do posypania + 5 daktyli do dekoracji

1. Nastawić piekarnik na 150 stopni.
2. Ubić białka ze szczyptą soli.
3. Stopniowo dodawać cukier puder do uzsykania sztywnej piany.
4. Drobno posiekać daktyle i dodać do białek.
5. Dodać łyżkę octu i mąki ziemniaczanej.
6. Obrysować okręgi z tortownicy na papierze do pieczenia i położyć go na dwóch blaszkach.
6. Rozprowadzić bezę na narysowanych kołach.
7. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez 1,5 godziny.
8. Zostawić do wystudzenia w piekarniku najlepiej na kilka godzin.
9. Przygotować krem: zmiksować mascarpone z kajmakiem,  dodawać stopniowo śmietankę.
10. Posiekać drobno daktyle i dodać je do masy.
11. Na paterze położyć pierwszy krążek bezowy, posmarować go dżemem pomarańczowym i nałożyć 2/3 kremu.
12. Nałożyć na to drugi krążek posmarować pozostałym kremem, posypać kakao i udekorować daktylami. 
13. Podawać od razu. 
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Ja za bezowymi nie przepadam, są dla mnie stanowczo za słodkie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. słodko mi na sam widok! wygląda tak apetycznie - świetnie wyszedł, a w smaku pewnie jest jeszcze o niebo lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez planuję go zrobić, też! Mniam, mniam.. tyle orzechów, ta beza <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, mi jakoś nigdy nie wygodziły tego typu wypieki, dlatego podziwiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marteczko...zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Twojego bloga, kocham zdjęcia !
    Oficjalnie zostałam fanką <3 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie. *.*
      Się rumienię, jak słyszę takie ciepłe słowa!
      Pozdrowienia gorące przesyłam.

      Usuń
  7. Biorę w ciemno wszystko co z daktylami <3

    OdpowiedzUsuń