Zamarzył mi się na święta taki tradycyjny sernik. Więc wzięłam na warsztat niezawodną recepturę Pierre'a Herme, dobry twaróg i do dzieła. Starałam się jak najdokładniej trzymać się opisu, nie dodałam jedynie bakalii, bo tak jak lubię je osobno, tak w kremowym serniku zwyczajnie mi przeszkadzają. :c Ale wyszedł pyszny, puszysty i słodki. Bez zbędnych dodatków, cały smak skupiony na najważniejszych dla tego ciasta składnikach. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, zapewniam, że warto!
Zapraszam!
250g mąki
150g masła
50g cukru
2 żółtka
Składniki na masę:
8 jajek
1kg twarogu
100 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
skórka z cytryny
1. Zagnieść ciasto na spód.
2. Wyłożyć blaszkę posmarowaną masłem i obtoczoną w bułce tartej 2/3 ciasta kruchego.
3. Podpiec przez 10 minut.
4. W tym zmiksować miękkie masło z cukrem.
5. Oddzielić żółtka od białka.
6. Dodać po jednym żółtku do masy, a później po łyżce twarogu, cukier z wanilią i skórkę z cytryny.
7. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli.
8. Stopniowo dodawać białka do masy i delikatnie zmieszać łyżką.
9. Piec przez godzinę w 160 stopniach.
10. Ostudzić i polać lukrem z szklanki cukru z 2-3 łyżkami cytryny.
11. Schłodzony podawać.
Smacznego!
Nie ma to jak taki klasyczny, czysty sernik! :)
OdpowiedzUsuńJeśli w przepisie na sernik nie ma żadnej niepotrzebnej mąki od razu wiadomo, że wyjdzie idealny sernik. Fajny, prosty przepis. Czuję, że sernik jest pyszny.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńA, jeszcze dodam, że do lukru zamiast cytryny można dodać kropelkę,dwie aromatu śmietankowego - fajny smak lukru wychodzi, do sernika czy drożdżówek pasuje świetnie.
OdpowiedzUsuńkrakowski cudny jest i w wyglądzie i w smaku! :) za każdym razem gdy go robię każdy zachwyca się jego prostotą i genialnym smakiem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik krakowski. A Twój podany jest pięknie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda! uwielbiam serniki. to zdecydowanie mój numer jeden wśród ciast!
OdpowiedzUsuńW sumie to nie wiem czy mam coś przeciwko bakaliom w serniku, bo.. sama zawsze robię bez. Tak jakoś zawsze wolę podświadomie chyba :D
OdpowiedzUsuńWygląda mega-apetycznie, podkradam Ci kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła podobny :) Muszę wypróbować go :) !
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie :)apetyczny serniczek
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniamaryny.blogspot.com/
dla mnie wszystkie serniki są wspaniale, porywam małą kosteczkę!
OdpowiedzUsuńno,no,no.. brak słów, a ślinka cieknie! :D
OdpowiedzUsuńMnie nie trzeba przekonywać, że warto :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki.
OdpowiedzUsuńTradycyjny, najlepszy sernik :)
OdpowiedzUsuń