sobota, 6 września 2014

Tartaletki z białą czekoladą, bananem i malinami

Nie spodziewałam, że po powrocie do szkoły czas skurczy się aż do takiego stopnia, że o ile jeszcze znajduję czas na upieczenie czegoś i zrobienie zdjęcia, to o blogowaniu w ciągu tygodnia nie ma mowy. :c Ale myślę, że rozumiecie. Trzeba się przyzwyczaić do nowej sytuacji. A tymczasem udało mi się zrobić ekspresowe tartaletki z białą czekoladą i owocami. Namiastka lata, bo i czasem uda się jeszcze trafić na letnie owoce. Są kruche, a dzięki kremowi rozpływają się w ustach. Niezwykle proste, ale smakują cudownie. Całość udekorowałam bananem i malinami, które to świetnie pasują do białej.
Koniecznie ich spróbujcie!
Zapraszam!
Składniki na ciasto kruche: (6 tartaletek)
200g mąki
150g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki skórki z cytryny

masło i bułka tarta do wysmarowania foremek

Składniki na krem:
200g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki

1 duży banan
200g malin

1. Zagnieść ciasto z podanych składników.
2. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
3. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i obtoczyć bułką tartą.
4. Przełożyć ciasto do foremek, nakuwać widelcem dno i boki.
5. Schłodzić jeszcze w lodówce przez 0,5 godziny.
6. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika tartaletki i piec przez ok 10-12 minut, do zarumienienia.
8. Wyjąć i ostudzić.
9.Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z śmietaną.
10. Przełożyć na spody ciastek (można uprzednio wyjąć z foremek tartaletki obracając foremki).
11. Pokroić banana w połowy plasterków i dekorować ciastka malinami, bananem i płatkami migdałowymi.
Smacznego! *.*


7 komentarzy:

  1. Idealne! Wyglądają uroczo, ta biała czekolada brzmi bardzo zachęcająco:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Choć bardziej mi tu pasuje gorzka czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podobają mi się te zdjęcia, a tarteletki świetnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń