sobota, 27 września 2014

Truskawkowa pianka z marshmallows

Wiem.. zdaję sobie sprawę, z tego, że ten wpis o tej porze już nie pownien się pojawić. Ale gdy targu zobaczyłam truskawki nie mogłam się oprzeć i postanowiłam jeszcze jednym, miłym akcentem zakończyć sezon na letnie desery. :) Więc jest mleczna pianka z marshmallows i truskawkowo-galaretkową masą na spodzie z ciasteczek. Wyszło pysznie i Was zachęcam do wypróbowania - bo w warzywniakach są jeszcze późne odmiany truskawek! c:
Zapraszam!
Składniki na spód:
200g ciasteczek zbożowych
50g masła

Składniki na warstwę truskawkową:
400g truskawek
1 szklanka wrzątku
1 opakowanie galaretki truskawkowej

Składniki na warstwę piankową:
300g pianek marshmallows
1/2 szklanki mleka w proszku
250ml śmietany kremówki
1/3 szklanki mleka

śmietana kremówka 
truskawki

1. Ciasteczka drobno pokruszyć.
2. Rozpuścić masło i dodać do ciastek.
3. Dno formy o 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Wyłożyć dno ciasteczkową masą i delikatnie przygnieść, schłodzić w lodówce.
5. Rozpuścić na parze marshmallows z mlekiem oraz mlekiem w proszku, ostudzić.
6. Truskawki zmiksować na puree.
7. Galaretkę zalać wrzątkiem, rozpuścić i dodać do niej truskawki.
8. Ubić kremówkę na sztywną masę i dodać do masy piankowej.
9. Gdy galaretka zgęstnieje, układać na spód ciasta naprzemiennie masę truskawkową i piankową.
10. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
11. Udekorować ubitą śmietanką i truskawkami, podawać. / inspiracja tu
Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostaję tutaj. Pysznie i letnio u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności, mogę kawałek?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze truskawki?! No weź się podziel :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze zrobiłaś z tymi truskawkami, toż to cud, by jeszcze w ogóle o tej porze je dopaść :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne - leciutkie, delikatne, owocowe... Ostatnie tchnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bjecznie! a truskawki no po prostu ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto cudne, nie mówiąc już o aranżacji zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam.Nie wiem kto od kogo wzial przepis,ale w tym tutaj jest chyba blad-po co jest mleko w proszku i kiedy sie go dodaje? A podobny przepis tu:http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/tagi_b/1277/krem.html?PageNumber=2

    OdpowiedzUsuń