czwartek, 2 października 2014

Ciasto drożdżowe z śliwkami

 Dzisiaj, na dobry początek jesieni, coś bez kremu, śmietany czy innych udziwnień. Klasyczne ciasto drożdżowe, które piec nauczyła mnie Mama i dziękuję jej za ten przepis. Mam nadzieję, że moja przygoda z drożdżowymi wypiekami dopiero się zaczyna, bo te ciasta zdecydowanie mają coś w sobie. Ciepłe ciasto z zatapiającą się kruszonką i szklanką zimnego(!) mleka - nie ma lepszego. Smak błogiego dzieciństwa, kiedy to uważałam je za moje ulubione. Warto czasem wrócić do tych smaków, niby banalnych, ale najlepszych. 
Zapraszam!

Składniki na zaczyn:
3 łyżki mleka 
2 łyżki cukru 
1 łyżka mąki
50g drożdży

Składniki na ciasto:
500g mąki 
100g masła
2/3 szklanki mleka
3 żółtka 
1 jajko
1 szklanka cukru
torebka cukru z wanilią

ok. 400g śliwek

Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki
50g masła
3/4 szklanki cukru

białko 

1. Zmiksować mleko, cukier, mąkę i pokruszone drożdże. 
2. Zostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
3. Po tym czasie rozpuścić masło, dodać cukier i mleko.
4. Dodać mąkę, stopniowo przesiewając, aż masa zrobi się gęsta. 
5. Dodać zaczyn i rozbełtane jajka, zmieszać łyżką do połączenia. 
6. Następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
7. Do miski wsypać mąkę, masło i cukier, a następnie zagnieść masę w ręku do uzyskania kruszonki.
8. Ciasto przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Posmarować ciasto białkiem.
10. Ułożyć na wierzchu wypestkowane śliwki (skórką do dołu).
11. Zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
12. Posypać kruszonką.
13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35-40 minut. 
14. Po tym czasie zostawić jeszcze ciasto do ostudzenia w piekarniku.
15. Podawać najlepiej od razu.

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Zgadzam się co do tego mleka! W tedy nic więcej mi nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka drożdżówka jest najwspanialszym wypiekiem jesienną porą. A do tego, tak jak mówisz, szklanka mleka i wspomnienia z dzieciństwa automatycznie wracają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe zawsze najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze byłam zdania, że drożdżowe to ciasto-matka. Na domowym piedestale, prawdziwe comfort food. Kocham!

    OdpowiedzUsuń
  5. aż poczułam zapach tego ciasta... nie ma to jak drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie drożdżowe ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. drożdżowe ze śliwkami chyba nigdy się nie znudzi :)
    Twoje ciasto wyszło idealnie!

    OdpowiedzUsuń