czwartek, 16 października 2014

Tęczowy tort chałwowy

Tadaaam!
 Od dłuższego czasu chodził mi po głowie tort chałwowy, bo przywieziona z Turcji najlepsza na świecie chałwa musiała być odpowiednio spożytkowana. c: A kiedy w weekend miałam czas na przygotowanie jakiejś pyszności postanowiłam zrobić tort, który nie tylko będzie pyszny, ale i prezentował się będzie godnie. Od razu wpadłam na plan, aby otoczyć mój tort kolorowymi makaronikami, ale te... wyszły tak różnych wielkości, że niestety nici z tego i zdecydowałam się na równie urocze małe beziki, a makaroniki się nie zmarnują i będą na blogu niebawem. :)
A ten tort osłodzi Wam na pewno ciężki okres w pracy, szkole i sprawi, że z pewnością się uśmiechniecie. Zwłaszcza, że ma nie tylko nietuzinkowy wygląd, a i smak! :) 

Składniki na ciasto:
180g mąki tortowej
1 jajko
3 łyżki kakao
1/4 szklanki oleju
150g cukru
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki gorącej kawy

kilka łyżek mleka do nasączenia
mały słoiczek dżemu malinowego

Składniki na krem:
250 g mascarpone
1 szklanka śmietany kremówki
200 ml mleczka skondensowanego słodzonego (schłodzone)
150g chałwy
odrobina ekstraktu z wanilii
skórka z 1/4 limonki

Składniki na beziki:
110g cukru
2 białka
barwniki spożywcze


1. Białka ubić na parze z cukrem na sztywną, puszystą masę.
2. Podzielić masę na 4-5 części: do każdej dodać odrobinę kolorowego barwnika (u mnie w żelu. 
3. Formować z masy małe, okrągłe beziki o średnicy ok. 2-3 cm.
4. Piec przez 1 godzinę w 110 stopniach.
5. Nastawić piekarnik na 170 stopni.
6. Jajko utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę.
7. Zaparzyć kawę i ostudzić.
8. Dodać przesianą mąkę, mleko w proszku, kakao i proszek do pieczenia.
9. Gdy masa będzie bardzo gęsta dodać olej i kawę.
10. Wstawić do rozgrzanego do piekarnika na ok. 40 minut (do suchego patyczka).
11. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
12. Ostudzone ciasto przeciąć ostrym, długim nożem na 3 równe części.
13. Przygotować krem: ubić na sztywno śmietanę kremówkę i odstawić. 
14. Mascarpone z mlekiem skondensowanym utrzeć na sztywną, gęstą masę.
15. Dodać do kremu pokruszoną chałwę, wanilię i skórkę z limonki.
16. Połączyć z śmietanką.
17. Pierwszy blat ciasta nasączyć mlekiem, nałożyć dżem i posmarować 1/3 kremu.
18. Tak samo zrobić z pozostałymi blatami ciasta, kremem obłożyć również wierzch i boki.
19. Udekorować wcześniej przygotowanymi bezikami.
20. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a następnie podawać.
Smacznego! :-)




13 komentarzy:

  1. Jakie piękny, kolorowy i pogodny torcik :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beziki wyglądają jak małe kamyki:-) Bardzo ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dobre skojarzenie. :)
      Nie taki był zamysł, ale ważne, że tęczowo!

      Usuń
  3. Kolory to podstawa! A u Ciebie jest ich mnóstwo: ))

    OdpowiedzUsuń
  4. prawie jak na wiosnę, takie skojarzenie u mnie wywołał! :)
    widać, ze włożyłaś w niego wiele pracy, bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bajecznie taki kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. myśle ze dzieci byłyby absolutnie zachwycone! , ale nie tylko dzieci...mnie powala na kolana :-))

    OdpowiedzUsuń