niedziela, 14 września 2014

Pavlova cytrynowa z truskawkami i bananem

Tak łatwo nie odpuszczam i nie żegnam się jeszcze z letnimi smakami. Wszak astronomicznie mamy jeszcze lato! c: Na rynku udało mi się wypatrzyć polskie truskawki, zapach nieziemski i smak.. Więc kulinarnie jeszcze nie wejdę w jesień, a zaprezentuję tu Pavlovą z truskawkami, bananami i malinami, czyli iście wakacyjny deser. Jeden z moich ulubionych. 
Zapraszam!

Składniki na bezę:
4 białka 
220g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem cytrynowy:
30g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka i sok z 1 cytryny
żółtko
50g cukru

Składniki na wierzch:
200ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru

1 łyżka płynnego miodu
owoce: truskawki, banany i maliny

1. Ubić białka z cukrem w kąpieli wodnej na sztywną masę.
2. Gdy masa będzie bardzo sztywna dodać mąkę i ocet, połączyć.
3. Nastawić piekarnik na 120 stopni.
4. Przełożyć bezę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Narysować okrąg i nałożyć na nią bezę. Jeśli jest odpowiednio sztywna, można formować ją w dowolny sposób.
6. Obniżyć temperaturę do 100 stopni i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny.
7. Po tym czasie zostawić bezę w piekarniku do ostudzenia przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
8. Przygotować krem cytrynowy: zetrzeć skórkę z cytryny i umieścić z masłem w garnuszku.
9. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do masy.
10.Żółtko utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać mąkę.
11. Stopniowo przelewać mieszankę do kremu, energicznie mieszając, aby uniknąć grudek.
12. Gdy krem zgęstnieje, przełożyć bezę na talerz i posmarować wierzch kremem.
13. Ubić śmietankę z cukrem na sztywną masę i przełożyć na bezę.
14. Pokroić banana i truskawki w plasterki.
15. Udekorować wierzch Pavlovej owocami, polać płynnym miodem i ew. ozdobić płatkami migdałów.
16. Podawać od razu.
Smacznego!



Miłej niedzieli! *.*

15 komentarzy: