czwartek, 18 września 2014

Tarta z mascarpone, Nutellą i malinami

Dzisiaj mam dla Was naprawdę błyskawiczną tartę. Patent na nią zdradził mi kolega i po prostu musiałam jej spróbować, aby przekonać się, czy te kilka składników może stworzyć taką znakomitą całość. Rzeczywiście, robi się ją w moment, a efekt niewspółmierny do nakładu pracy. Warto skosztować jak chrupki, czekoladowy spód łączy się z słodką, kremową masą przełamaną słonawym serkiem i kwaśnymi malinami. : ) Słowem wstępu: koniecznie wypróbujcie tej prostej, ale bardzo pysznej tarty!
Zapraszam!


Sładniki na spód:
1/2 szklanki Nutelli
170g sucharków delikatesowych

Składniki na krem:
250g mascarpone (schłodzony)
2 łyżki serka Almette
200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzony)

400g malin

1. Sucharki zmiksować w malakserze lub blederem.
2. Połączyć z nutellą, aby utworzyć gęstą, jednolitą masę. Gdy nie będzie się sklejała, można dodać jeszcze nutelli.
3. Formę o średnicy 18-20cm wyłożyć papierem do pieczenia i ugnieść na jej spodzie i brzegach masę.
4. Na czas przygotowywania kremu można schłodzić w lodówce.
5. Schłodzone mleko skondensowane słodzone i mascarpone ubić na sztywny krem.
6. Dodać serek Almette i zmiksować.
7. Wyłożyć połowę kremu na spód, a na to nałożyć warstwę malin.
8. Przykryć maliny drugą porcją kremu i na nich ułożyć równo maliny.
9. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
10. Słodzony podawać.
Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Już czuję, że to będzie orgazm kulinarny :P :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie boskie! Zazdroszczę Ci malinek *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta tarta to jak tort wygląda, ale mega :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna ta tarta! Na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. spód z sucharków i nutelli jest obłędny
    próbowałam i byłam zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy moga byc mrozone maliny?

    OdpowiedzUsuń