poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tarta z jeżynami

Mimo, że już wszyscy mówią o końcu lata, ja go wcale nie czuję. Na zewnątrz grubo ponad dwadzieścia stopni, piękne słońce, a już wszędzie słyszę o tym, że zbliża się jesień lub jesień właśnie mamy. Jak może być jesień, skoro do tej pory zdarza mi się znaleźć w lesie jagody, maliny, a i jeżyny, których w moim pobliżu wyjątkowy wysyp. Więc dziś z jeżynami właśnie.. bo za nie jestem wstanie wkroczyć w największe krzaszyska. I choć nigdy nie wychodzę zupełnie cało, to i tak później jedząc już w domu pyszne owoce zapominam o tym incydencie, a gdy mi się skończą idę do lasu kolejny raz. 
Tym razem przygotowałam tartę, z dżemem, śmietanką i jeżynami, prosty letni sposób na deser.
Zapraszam!


Składniki na tartę:
150g mąki krupczatki
80g masła
2 żółtka
2 łyzki cukru pudru
1 łyżka jogurtu naturalnego

1. Zagnieść ciasto z podanych składników. 
2. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
3. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obtoczyć w bułce tartej.
4. Rozwałkować ciasto, wyłożyć na formę.
5. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
6. Wyjąć ciasto z piekarnika, zaczekać do wystudzenia.

Dodatkowo:
dżem jeżynowy lub z czarnej porzeczki
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
300g jeżyn

1. Ubić śmietankę z cukrem.
2. Posmarować kruchy spód dżemem.
3. Nałożyć na wierzch śmietankę.
4. Udekorować jeżynami. 
Smacznego. : - ) 
 

8 komentarzy:

  1. jeżyny również ubóstwiam! Mam na szczęście krzak jeżyn w ogródku, więc nie muszę się aż tak poświęcać. Musze jeszcze wykorzystać ostatki które zostały i coś z nich zrobić, może tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w ogródku niestety nie owocują. -.- A na jeżyny pomysłów jest sporo.. u mnie pewnie jeszcze jakiś pokażę z ich udziałem. : )

      Usuń
  2. pyszności :) zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle twój wyrób znakomicie się prezentuje! aż zachciało mi się takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja...i znów jeżynki n tapecie. Pyszności...ja się nie skupię na pracy jak się tak naoglądam tych rarytasów :( pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka piękna tarta, super połączenie :)
    Pyszności ....

    OdpowiedzUsuń
  6. niezła odmiana :) wczoraj wcinałem jeszcze gruszkowca na kruchym cieście a dzisiaj tarta z jeżynami - pychotki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda na mega kruchą i kremową zarazem-mmm!
    A ja jeżyny zamknęłam w słoiczku, a co! :)

    OdpowiedzUsuń