wtorek, 13 sierpnia 2013

Śmietanowy torcik z borówkami i malinami

Witam.
Dziś przygotowałam torcik śmietanowy z letnimi owocami.
Jeśli chodzi o torty, to nie za bardzo za nimi przepadam, więc robię, gdy jest do tego okazja. Lekki jak pianka krem ze puszystym biszkoptem jest dobrym wyjściem, kiedy mamy upały. Nie trzeba też martwić się o to, że tort się rozpuści.. zapewniam, że zniknie od razu! 
Zapraszam!



Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

1. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
2. Przesiewać mąkę, proszek do ciasta i delikatnie mieszać.
3. Dodać esencję waniliową.
4. Przygotować okrągłą formę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do wypieków.
5. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
6. Przelać ciasto na blaszkę, obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec biszkopt przez 20-25 minut.
7. Po tym czasie ochylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto przez 5 minut. 
8. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Składniki na krem:
300ml śmietanki kremówki
1 opakowanie galaretki malinowej
120g malin i borówek

1. Ubić śmietankę z całym proszkiem z galaretki na sztywną masę.
2. Przekroić tort na dwie części.
3. Spód przełożyć kremem i nałożyć na to wierzchnią warstwę.
4. Posmarować wierzch tortu i udekorować owocami.
5. Schłodzić w lodówce lub podawać od razu.


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Jaki wspaniały tort :)
    Pozdrawiam, super blog. Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo wdzięcznie się prezentuje, a w smaku na pewno palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny torcik! Z malinami- uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń