środa, 5 sierpnia 2015

Wiśniowy placek z budyniową pianką

Już planowałam przygotowanie sernika na zimno, gdy tu nagle okazuje się, że domownicy podnoszą bunt i domagają się upieczenia jakiegoś kruchego ciasta z owocami. Mówiąc szczerze wcale nie byłam zachwycona perspektywą rozmokniętego od owoców ciasta, nie mówiąc już o estetyce takiego wypieku. Jednak co się odwlecze to nie uciecze i z pewnością jeszcze zrobię mojego sernika - pomyślałam, z lekkim grymasem na twarzy zagniatając sporą kulę kruchego ciasta na wypiek. Po drodze przypomniałam sobie  o rozmowie z koleżanką Mamy, która wspominała o "kruchym cieście z pianką z ubitych białek i budyniu, które jak się zacznie piec to się już nie przestaje". A więc upiekłam je. I mówiąc szczerze, było to najlepsze co mogłam wyczarować z tego kruchego ciasta. Budyniowa pianka jest po prostu przepyszna, a zamknięta w warstwach chrupiącego ciasta i przełamana kwaskowymi wiśniami komponuje się idealnie. Myślę, że to ciasto zasmakuje każdemu fanowi słodkości. I z pewnością będzie u mnie jego powtórka, więc koleżanka Mamy miała rację. :D
Zapraszam!



Składniki na ciasto:
450 g mąki krupczatki
250 g masła
5 żółtek 
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na piankę:
5 białek 
230 g cukru
150 ml oleju słonecznikowego
2 opakowania budyniu waniliowego (lub śmietankowego)

Dodatkowo:
400 g wiśni 
garść czerwonej porzeczki lub malin

1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
2. Dodać do niej również cukry oraz pokrojone w kostkę masło.
3. Żółtka oddzielić od białek i dodać do masy.
4. Pomieszać przez chwilę łyżką, a następnie zagniatać ręcznie, pod koniec dodając jogurtu.
5. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części : 2/3 i 1/3.
6. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
7. Na dno formy wyłożyć 2/3 ciasta i nakłuć widelcem, jeśli ciasto jest dość miękkie wstawić do schłodzenia na 20 minut, resztę ciasta wstawić na ten czas do zamrażarki.
8. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i przełożyć do niego ciasto.
9. Podpiekać spód przez ok. 15 minut, po czym wyjąć i ostudzić.
10. W tym czasie przygotować piankę: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
11. Pod koniec ubijania dodać do białek cukier w 5-6 partiach po każdej dokładnie miksując.
12. Gdy cukier się rozpuści, dodać przesiany proszek budyniowy i połączyć.
13. Następnie cienkim strumieniem dolewać olej do piany, dokładnie mieszając masę.
14. Tak przygotowaną piankę przełożyć na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzić po blasze.
15. Wydrylowane i pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie wraz z porzeczkami ułożyć na wierzchu ciasta.
16. Wyjąć z zamrażarki pozostałe ciasto i na zetrzeć na grubych oczkach przykrywając owoce.
17. Obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec ciasto przez ok. 40 minut.
18. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika i zostawić w nim ciasto do ostudzenia.
19. Wyjąć ostudzone ciasto, można w tym momencie polukrować jego wierzch lub posypać cukrem pudrem.
20. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 2 dni. /inspiracja stąd
Smacznego! *.*







9 komentarzy: