piątek, 21 sierpnia 2015

Tarta jagodowa z Oreo i białą czekoladą

Moja tegoroczna historia z jagodowymi wypiekami jest dosyć długa. Choć na blogu nie pojawiło się jeszcze żadne ciasto z tymi owocami, ja napiekłam się jak nigdy w poszukiwaniu ulubionego i niezawodnego przepisu na fioletowe cudo. Zaczynając od pieczonego sernika, przez ciasta jagodowe, po klasyczne serniki na zimno. Żadne w stu procentach nie spełniało moich oczekiwań - zarówno w sferze wizualnej, jak i smakowej. Już więc szykowałam się, aby rzucić rękawiczki i zupełnie zapomnieć o temacie, skupiając się na innych słodkościach, ale wtem zadzwoniła Mama, życząc sobie na urodziny tarty. Zebrałam się w sobie i z miseczki jagód zachowanej w lodówce podjęłam jeszcze jedną jagodową próbę. Tą niebanalną tartę zrobiłam na spodzie z ciastek Oreo, który od jagodowego aksamitnego kremu, oddzieliłam czekoladową warstwą i przystroiłam owocami z ogródka. Efekt? Niebiański, który z pełną odpowiedzialnością mogę polecić do zrobienia. Nie wymaga dużego nakładu pracy, choć w smaku jest cudowna. :)
Zapraszam! 
Składniki na spód:
150 g ciastek Oreo
40 g masła

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
120 g białej czekolady
1 łyżka soku z limonki 
100 g świeżych jagód (lub mrożonych)
2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)

owoce jagodowe do dekoracji ( u mnie maliny i borówki)

1. Masło rozpuścić w rondlu i ostudzić.
2. Ciasta (wraz z nadzieniem) pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera lub miski blendera.
3. Zmielić na gładką pastę.
4. Dodać do ciastek ostudzone masło i połączyć. 
5. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
6. Przełożyć do formy ciasteczkową masę, aby pokrywała dno oraz boki do wysokości około 2,5 cm. 
7. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
8. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zostawić do wystudzenia.
9. Jagody zmiksować blenderem na puree i odstawić. 
10. Mascarpone zmiksować, aby się lekko napuszyło i cienkim strumieniem dolewać ostudzoną czekoladę, miksując tylko do połączenia.
11. Dodać jagody, sok z limonki i jeszcze raz krótko zmiksować.
12. Wyjąć spód ciasta z lodówki i posmarować go czekoladowym kremem. 
13. Przełożyć na niego jagodową masę i wygładzić. 
14. Wstawić tartę do schłodzenia na minimum 3-4 godziny.
15. Następnie udekorować wierzch tarty świeżymi owocami i ewentualnie liśćmi mięty.
16. Podawać od razu, najlepiej schłodzoną lub przechowywać w lodówce do 2 dni. /inspiracja
Smacznego! :)


15 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, do tego ozdoba "mustache" dodaje uroku :D Z chęcią spróbowałabym takiego owocowego deserku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. WYgląda wspaniale, i aż pomyślęć jak smakuje to od razu chce się spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wiem coś o nieudanych przepisach, kiedyś tak upatrzyłam sobie dwa PRZEPIĘKNE serniki, z czego jeden nie wyszedł (wyglądał jak podeszwa i podobnie smakował), a drugi był totalnie nie w moim guście i zrezygnowałam z sesji. Dobrze, że się nie poddałaś z tymi jagodami, bo tarta jest śliczna i wierzę, że również pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nawet nie chodzi, że przepisy były nieudane. :) Po prostu tu raz mi ładny kolor nie wyszedł, tu ciasto było nawet dobre, ale nic specjalnego i tak dalej. Uznałam, że nie będę tu serwować średnich słodkości, a wstawię dopiero taką, która będzie naprawdę godna polecenia. :D
      Ps. Cieszę się, że tarta się podoba! :)

      Usuń
  4. Jak możesz mnie tak męczyć?! :D Dawaj kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O taaak, daj mi takie cudo<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, ta tarta wygląda absolutnie pięknie i smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna tarta, chętnie zjadłabym choć kawałeczek :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka fajna tarta, uwielbiam jagody. Zjadłabym z pół jakbym się na nią rzuciła :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe ciacho, mój małż byłby zachwycony :p

    OdpowiedzUsuń