czwartek, 26 lutego 2015

Lody kokosowe jak Raffaello

Jestem z nowym przepisem, znów lody w zimowym klimacie, bo dla mnie nie ma złej pogody na pyszne lody. :) Tym razem główną rolę gra kokos, biała czekolada oraz mleko w proszku... z tych składników otrzymujemy wspaniałe i kremowe lody niczym pralinka Raffello. Łatwe do gałkowania, a poza tym chyba nie muszę wspominać, że o stokroć lepsze, niż te które znajdziemy w sklepie. :)
Zapraszam!

Składniki na pojemnik lodów:
250ml mleka kokosowego
1  1/2 szklanki śmietany kremówki
100g białej czekolady
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka likieru kokosowego
1 żółtko
odrobina ekstraktu z wanilii

1. Miksować śmietanę z mlekiem kokosowym do uzyskania gęstego kremu.
2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
3. Żółtko ubić na puszystą masę, stopniowo dolewając mleczko skondensowane.
4. Połączyć zawartości wszystkich misek ze sobą, dodać przesiane mleko w proszku, likier i ekstrakt.
5. Przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na około 5-6 godzin.
6. Po tym czasie wyjąć i podawać  gałki, po nałożeniu każdej maczając gałkownicę w wrzątku.
Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Dla mnie też pogoda na lody nie ma znaczenia! Uwielbiam je, a szczególnie takie wystrzałowe smaki jakie robisz *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego ja mam chore gardło?! One wyglądają tak kusząco <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak wyzdrowiejesz upomnij się o gałkę! :D

      Usuń
  3. I jak tu nie tęsknić za latem *_*
    Uwielbiam rafaello, kupiłaś mnie tymi lodami ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. W suie ostatnio byłam w lodziarni, a wszystko co domowe ma u mnie pierwszeństwo, więc nawet o tej porze roku skusiłabym się na takie słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te lody naprawdę nie odstają od tych z lodziarni... i jeśli chodzi o konsystencję i o smak! :)

      Usuń
  5. Ale bym takie zjadła, muszą być genialne<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem fanką kokosa, ale dla lodów często robie wyjątek. Twoje wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma co się rozpisywać - po prostu pyszności :)
    Pozdrawiam

    Zapraszam w wolnej chwili do mnie

    OdpowiedzUsuń