Jestem z nowym przepisem, znów lody w zimowym klimacie, bo dla mnie nie ma złej pogody na pyszne lody. :) Tym razem główną rolę gra kokos, biała czekolada oraz mleko w proszku... z tych składników otrzymujemy wspaniałe i kremowe lody niczym pralinka Raffello. Łatwe do gałkowania, a poza tym chyba nie muszę wspominać, że o stokroć lepsze, niż te które znajdziemy w sklepie. :)
Składniki na pojemnik lodów:
250ml mleka kokosowego
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
100g białej czekolady
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka likieru kokosowego
1 żółtko
odrobina ekstraktu z wanilii
odrobina ekstraktu z wanilii
1. Miksować śmietanę z mlekiem kokosowym do uzyskania gęstego kremu.
2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
3. Żółtko ubić na puszystą masę, stopniowo dolewając mleczko skondensowane.
4. Połączyć zawartości wszystkich misek ze sobą, dodać przesiane mleko w proszku, likier i ekstrakt.
5. Przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na około 5-6 godzin.
6. Po tym czasie wyjąć i podawać gałki, po nałożeniu każdej maczając gałkownicę w wrzątku.
2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
3. Żółtko ubić na puszystą masę, stopniowo dolewając mleczko skondensowane.
4. Połączyć zawartości wszystkich misek ze sobą, dodać przesiane mleko w proszku, likier i ekstrakt.
5. Przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na około 5-6 godzin.
6. Po tym czasie wyjąć i podawać gałki, po nałożeniu każdej maczając gałkownicę w wrzątku.
Smacznego!
Dla mnie też pogoda na lody nie ma znaczenia! Uwielbiam je, a szczególnie takie wystrzałowe smaki jakie robisz *.*
OdpowiedzUsuńDlaczego ja mam chore gardło?! One wyglądają tak kusząco <3
OdpowiedzUsuńTo jak wyzdrowiejesz upomnij się o gałkę! :D
UsuńI jak tu nie tęsknić za latem *_*
OdpowiedzUsuńUwielbiam rafaello, kupiłaś mnie tymi lodami ^^
W suie ostatnio byłam w lodziarni, a wszystko co domowe ma u mnie pierwszeństwo, więc nawet o tej porze roku skusiłabym się na takie słodkości ;)
OdpowiedzUsuńTe lody naprawdę nie odstają od tych z lodziarni... i jeśli chodzi o konsystencję i o smak! :)
UsuńAle bym takie zjadła, muszą być genialne<3
OdpowiedzUsuńAle pysiaaaaa <3
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszneee! :D
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką kokosa, ale dla lodów często robie wyjątek. Twoje wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńNie ma co się rozpisywać - po prostu pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam w wolnej chwili do mnie