sobota, 14 lutego 2015

Rolada truskawkowa z białą czekoladą w serduszka

Tak, zdaję sobie sprawę, że dzień się już kończy i z pewnością przygotowaliście już swoje pyszności dla Drugich Połówek. :) Ale.. niestety nie dałam rady wcześniej napisać posta, więc zachęcam Was, aby wypróbować ten deser w przyszłym roku, albo zrobić ją tak po prostu - w końcu każda okazja jest świetna do okazania miłości w formie słodyczy. Ta rolada wyszła po prostu wspaniale (zdaniem najbliższych), a według mnie najlepsza jaką jadłam. Z truskawkami i białą czekoladą, na lekkim, puszystym biszkopcie. A do tego wykończona w gustowny i stosowny dla tego dnia sposób. :) Pychotka! 
Zapraszam!


Składniki na dekorację:
1 białko
40g masła
3 łyżki cukru 
4 łyżki mąki
szczypta barwnika czerwonego w proszku

Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
skórka z 1/2 cytryny
odrobina ekstraktu z wanilii

Składniki na krem:
300g twarogu sernikowego
1/2 szlanki śmietany kremówki
150g białej czekolady
3 łyżki mascarpone

Dodatkowo:
1/2 szklanki ubitej śmietanki z cukrem i barwnikiem
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
kilka truskawek

1. Białko zmiksować z masłem, cukrem i mąką na gładką gęstą masę, dodać barwnik do uzyskania intensywnego koloru. 
2. Przy pomocy szprycy cukierniczej wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kształty serduszek. 
3. Schłodzić w lodówce przez minimum 15 minut.
4. Żółtka oddzielić od białek.
5. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier dla uzyskania sztywnej i gęstej piany.
6. Dodawać po jednym żółtku po każdym miksując.
7. Dodać przesianą mąkę, zmieszać jedynie masę do połączenia. 
8. Delikatnie przelać biszkopt na słodzony wzorek.
9. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stpni.
10. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut, do zarumienienia. 
12. W tym czasie rozpuścić białą czekoladę, zmiksować z mascarpone.
13. Ostudzoną masę dodać do twarogu, wymieszać.
14. W osobnej misce ubić na sztywno kremówkę.
15. Połączyć obie masy łyżką.
16. Z wyjętego biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i przełożyć na ściereczkę, wzroem do dołu.
17. Posmarować dżemem truskawkowym, a na to nałożyć krem na całej powierzchni.
18. Zwinąć roladę i słodzić w lodówce przez conajmniej 2 godziny.
19. Przed końcem czasu zmiksować kremówkę z cukrem pudrem (1 łyżka) dodając do masy odrobinę barwnika.
20. Udekorować kremem wierzch rolady oraz (opcjonalnie) zwieńczyć truskawkami. /Inspiracja
Smacznego!




                                                               PS. Duuuuużo miłości!

10 komentarzy:

  1. śliczna:) wyrpóbuję taką w sezonie truskawkowym, z frużeliną zamiast dżemu

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak kwintesencja Walentynek - słodka, czerwona, obłożona sercami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te serduszka na biszkopcie strasznie mi się podobają! Muszę pokombinować z taką roladą: ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, w Twoja będzie z pewnością jeszcze ładniejsza. :)

      Usuń
  4. Zachwycająca! Takie rolady mogłabym dostawać cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna !!! Taka puszysta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczna propozycja :) i na pewno bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczna! W sam raz na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest bajeczna! Taka do zakochania od pierwszego wejrzenia! :D

    OdpowiedzUsuń