Pierwszy tydzień ferii okazał się naprawdę udany. Dużo pozytywnej energii, czasu spędzonego z rodziną i oczywiście więcej czasu na pieczenie. <3 Pozwoliłam sobie wypróbować własny pomysł - serniczki kinder bueno. Spód ciasteczkowy, masa sernikowa z nutellą, a na niej czapeczka śmietanowa również z nuttellą oraz kawałek batonika wieńczący babeczkę niczym wisienka na torcie. Pomysł bardzo pyszny, ale z góry uprzedzam, że nie każdemu zasmakuje aż tak dużo czekolady na raz (ja np. wolę zdecydowanie białą :-) ) Ale mimo wszystko mam nadzieję, że namiastkę Kinder bueno udało mi się odtworzyć.
Zapraszam!
(na 10-12 dużych babeczek)
Składniki na spód:
120g ciasteczek kruchych
40 g masła
Składniki na masę serową:
300g twarogu sernikowego
2 jajka
3 łyżki nutelli
150ml mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka mleka w proszku
1 łyżka proszku budyniowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
odrobina aromatu śmietankowego
Składniki na wierzch:
200ml śmietanki kremówki
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki nutelli
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 1 wafelek Kinder bueno
1. Ciasteczka pokruszyć na drobny pył w malakserze.
2. Masło rozpuścić i ostudzone dodać do ciastek.
3. Pomieszać ciastka z masłem i przelożyć na dno papilotek.
4. Piekarnik nastawić na 120 stopni.
5. Twaróg zmiksować z nutellą, dodawać po jednym jajku po każdym miksując do połączenia.
6. Dodać mleczko skondensowane, przesiane mleko w proszku z budyniowym proszkiem.
7. Zmieszać masę serową z pozostałymi składnikami do połączenia.
8. Łyżką nakładać masę do papilotek.
9. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40-45 minut.
10. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, potem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
11. Śmietankę zmiksować z mascarpone i cukrem na sztywną masę.
12. Dodać nutellę oraz mleko w proszku.
13. Zmiksować na gładką i sztywną masę.
14. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wierzch serniczków, na szczycie nałożyć po kostce Kinder bueno.
15. Schłodzić przez conajmniej 30 minut i podawać.
Smacznego!
Jestem nimi oczarowana :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWOW! Brakuje mi słów! Są piękne. Już zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńja zdecydowanie wolę czarną, jestem tymi serniczkami zauroczona!
OdpowiedzUsuńAllle muszą być pyszne!<3
OdpowiedzUsuńPycha! uroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie :) będzie mi miło...
Są przeurocze, szczególnie w tych papilotkach :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Zakochałam się w nich *.*
OdpowiedzUsuńPS. Masz piękne paznokcie :)
Haha, dziękuję. Były dłuższe, ale niestety przeszkadzały i musiałam obciąć. :D
UsuńCoż za smaki!
OdpowiedzUsuńJak Kinder Bueno to smak musi być niesamowity.Ciekawy pomysł.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudne ! ;)
OdpowiedzUsuńJakie boskie serniczki :)
OdpowiedzUsuńomg, mega urocze te serniczki! *_*
OdpowiedzUsuńcudeńka! Czuję, że podbiłyby moja kubki smakowe ;)
OdpowiedzUsuńjakież one piękne wyszły!
OdpowiedzUsuńGratulację za pomysł, dla mnie bomba ;)
Pałam miłością od pierwszego wejrzenia do tych serniczków! <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! *.*
UsuńWygladaja naprawde nieziemsko, ale to musi byc bomba cukru ;)
OdpowiedzUsuńOj tam zaraz. : D
UsuńMożna zmniejszyć ilość słodzonego mleczka, a serniczki też wyjdą super!
Oo *_*
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zasmakuje mi taka ilość czekolady ^^
mogłabym się dowiedzieć skąd bierze pani takie ładne foremki, bardzo pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń