wtorek, 20 stycznia 2015

Deser panna cotta z mango na spodzie Oreo

Deser, który dziś publikuję jest naprawdę świetny! A powstał zupełnie przez przypadek, kiedy to Tata przyniósł mi z zakupów  wielkie mango i zostawiłam postawiona pod ścianą - ma być ciasto z mango. :) Szczerze mówiąc nie mam specjalnego doświadczenia z tropikalnymi owocami, jeśli już wybieram to te rodzime, ale skoro przydarzyła się okazja, to podjęłam wyzwanie i spróbowałam swoich sił z tym owocem. I tak szukając inspiracji natrafiłam na recepturę z Kwestii smaku.. Pomysł bardzo przypadł mi do gustu: kokosowa panna cotta, spód Oreo to zdecydowanie moje smaki. Więc na bazie tej receptury powstał niezwykle pyszny i intrygujący deser. W sam raz na zimowe popołudnie. Więc do dzieła! :D
Zapraszam!
Składniki na spód:
250 g ciastek Oreo
50 g masła
1 łyżka śmietany kremówki

Składniki na panna cottę:
2 łyżeczki żelatyny (+3 łyżki wrzątku)
400 ml mleczka kokosowego
150 g cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka likieru kokosowego
3 łyżki mleka w proszku
1 łyżka cukru z wanilią

Składniki na wierzchnią warstwę:
150 g cukru
1 duże mango 
1 opakowanie galaretki cytrynowej/pina colada
garść świeżego tymianku

1. Ciasteczka pozbawić kremu, pokruszyć w malakserze na pył.
2. Masło rozpuścić i ostudzić.
3. Ciasteczka połączyć z masłem i śmietanką.
4. Blaszkę o średnicy 24cm lub 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Ugnieść na dnie masę i odstawić do lodówki na czas przygotowania panna cotty.
6. Żelatynę zalać wrzątkiem i pomieszać do rozpuszczenia.
7. Mleczko kokosowe z śmietaną i cukrem podgrzewać na średnim ogniu, zagotować.
8. Dodać resztę składników, żelatynę cały czas miksując, zostawić do ostudzenia.
9. Gdy masa zacznie tężeć łyżka po łyżce nakładać masę panna cotta, przelewając całość.
10. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
11. Mango obrać i umieścić w garnuszku z cukrem, zalać wodą do przykrycia i gotować przez ok 20 minut.
12. W tym czasie rozpuścić w galaretkę w ilości zalecanej ilości wody i zostawić do ostudzenia.
13. Po tym czasie mango pokroić w paski, tymianek posiekać drobno i przełożyć na warstwę panna cotty.
14. Na plasterki mango przełożyć łyżką tężejącą galaretkę.
15. Zostawić do ostudzenia na kolejne 2 godziny.
16. Po tym czasie kroić i podawać. / Inspiracją była Kwestia smaku
Smacznego! *.*





9 komentarzy: