piątek, 28 listopada 2014

Mleczna babka z płatkami kukurydzianymi

Ostatnio podawałam pomysł na śniadanie, który zawsze ratuje mnie w pośpiechu - granolę. Ale teraz mam coś jeszcze szybszy pomysł, kiedy nie mamy rano czasu na cokolwiek. Babka o smaku płatków z mlekiem sprawdzi się idealnie. Łatwo można ją zapakować do pojemnika lub w folię i zajadać w szkole lub pracy. Muszę przyznać, że nie od razu udało mi się ją zrobić, gdyż ...najzwyczajniej w świecie wyjadłam karmelizowanych płatków potrzebnych do tego przepisu, takie były dobre. : ) Więc polecam Wam przygotować ich więcej. A co do babki to jest po prostu fantastyczna - wilgotna, miękka, miejscami chrupka dzięki dodatkowi płatków i ten mleczny lukier wraz z płatkową posypką dopełnia dzieła. :) 
Zapraszam!
Składniki na karmelizowane płatki:
80g płatków kukurydzianych
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżki cukru
40g masła

Składniki: (na małą babkę):
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka w proszku
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki cukru
odrobina aromatu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 3/4 szklanki karmelizowanych płatków, lekko pokruszonych

Składniki na polewę:
3/4 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mleka w  proszku
3 łyżki mleka

1. Rozpuścić masło w garnuszku.
2. Płatki pokruszyć, wymieszać z cukrem i mlekiem w proszku i roztopionym masłem.
3. Piekarnik nastawić na 130 stopni. 
4. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 30 minut.
5. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
6. Jajko utrzeć z cukrem, dodać maślankę i olej.
7. Do masy dodać przesianą mąkę i mleko w proszku oraz proszek do pieczenia i aromat.
8. Zmiksować i łyżką dodać do masy 3/4 porcji karmelizowanych płatków.
9. Formę do babki wysmarować masłem i obtoczyć w bułce tartej lub mące.
10. Piekarnik nastawić na 140 stopni.
11. Piec babkę przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
12. Po tym czasie wyjąć babkę z foremki i ostudzić.
13. Przygotować lukier: utrzeć cukier puder z mlekiem w proszku dolewając ok. 3 łyżki mleka.
14. Tak otrzymaną masą polać babkę i posypać pozostałymi płatkami.
15. Podawać od razu lub przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni. /inspiracja od Cukrowej Wróżki
Smacznego! 





21 komentarzy:

  1. Marta, PRZEPIĘKNE zdjęcia, naprawdę! I tak, jak nie przepadam za babkami, tak tę bym zjadła całą, w 3 minuty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, dziękuję ślicznie! *.*
      Też nie są moimi ulubionymi wypiekami, ale ta tak mnie zainteresowała, że musiałam ją spróbować. : D

      Usuń
  2. Rewelacyjna! :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny blog:) zapraszam do nas, dopiero zaczynamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł,babka ślicznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda kusząco, bardzo jestem ciekawa jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jaka fantastyczna babka, super pomysł :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł na tą babkę :) bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boska babka! Aż chce się w nią wgryźć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Ojej, gdzieś mi umknął ten komentarz. Paterę kupiłam w sklepie internetowym From Nord, bodajże. Ale wiem, że jest też dostępna w innych sklepach, a jest z firmy 'Miss Etoile' i po tym hasłem na pewno ją znajdziesz. : )

      Usuń
  10. Miła odmiana do babki wielkanocnej (ja już poszukuję inspiracji ;). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak!
      I nie da się jej porównać z żadną inną! :)

      Usuń