piątek, 5 grudnia 2014

Makaroniki piernikowe Rudolfy

Dobrze, że mamy już grudzień. Miesiąc o wiele bardziej przyjemny i klimatyczny. Z wszystkich stron atakują nas świąteczne akcenty, także nie sposób, aby nie przenieść tego do kuchni. : ) W zeszłym roku nie podawałam specjalnie propozycji na święta, ale teraz już postaram się, aby pokazać Wam jakiś ciekawy przepis w bożonarodzeniowym klimacie. Dzisiaj zapraszam Was na makaroniki, które są po prostu fantastyczne i nie sposób ich nie polubić. Pierwszy raz zrobiłam je na czekoladowo, bo niestety nie jestem jej miłośnikiem, ale z tymi ciasteczkami i przyprawami korzennymi zgrywa się idealnie. Całości dopełnia krem z nutelli.. Ach, musicie ich spróbować! :) 
Zapraszam!


Składniki na 10 makaroników:
1 białko jajka
45g mąki migdałowej
100g cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Składniki na krem:
3 łyżki nutelli
100g serka mascarpone
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Dodatkowo:
10 czerwonych m&msów
10 małych precelków
posypka kakaowa
2 łyżki lukru królewskiego

1. Białko ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder, miksując do uzyskania sztywnej masy.
3. Dodać mąkę migdałową, przyprawę piernikową i kakao.
4. Pomieszać łyżką masę.
5. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać na wcześniej przygotowaną blachę makaroniki.
6. Zostawić do wyschnięcia na ok. 30 minut.
7. Piekarnik nastawić na 140 stopni.
8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika makaroniki na 10 minut.
9. Następnie uchylić drzwiczki i ostudzić.
10. Wyjęta ciastka odczepić od papieru.
11. Przygotować krem: nutellę zmiksować z mascarpone, do masy cienkim strumieniem dolewać kremówkę oraz dodać przyprawy.
12. Odstawić do lodówki na czas wykonywania wierzchniej dekoracji.
13. Na każdym makaroniku zrobić 1 dużą kropkę i dwie mniejsze.
14. Na większą wbić po 1 drażetce.
15. Na mniejszą nałożyć po jednym kawałku posypki lub bardzo drobno pokrojonej czekolady.Trzeba to zrobić bardzo szybko, najlepiej na bieżąco, w przeciwnym razie lukier zastygnie.
16. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
17. Precelki przekrawać na dwie części.
18. Nadziewać makaroniki wcześniej przygotowanym kremem przy pomocy rękawa lub szprycy cukierniczej.
19. Na krem nałożyć po 2 precelki, tak aby wyraźnie wystawały z ciasteczka.
20. Przykryć wierzchnim makaronikiem.
21. Podawać najlepiej po kilku godzinach odstawienia w lodówce.
Smacznego! *.*



Może upieczesz je na jutro? :)

12 komentarzy: