środa, 19 listopada 2014

Malinowe eklerki

Już jakiś czas miałam plan upiec eklerki. A nie wiem, czy Wy też tak macie, ale mnie jak zacznie prześladować jakiś pomysł na wypiek, to nie odpuszcza póki tego nie zrobię.Więc za zadanie na weekend postawiłam sobie zmierzenie się z ciastem parzonym. Niestety pierwsza próba zakończyła się fiaskiem, ale .. następna była jak najbardziej udana i wynagrodziła początkowe niepowodzenie. : )
Ispiracją było oczywiście zdjęcie z Moich Wypieków. Ale samo wykonanie dopasowałam do swoich preferencji.  :D I ten przepis Wam polecam, bo eklerki wyszły naprawdę pyszne!
Zapraszam!

Składniki na ciasto:
3 jajka
120 g mąki
200ml chłodnej wody
2 łyżki cukru
szczypta soli
80 g masła

Składniki na krem:
2 żółtka
3 łyżki cukru
180 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka skórki z cytryny
3/4 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)

200g serka masarpone
2 łyżki twarożku śmietankowego
1 łyżka galaretki malinowej

Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki syropu malinowego

1. W garnuszku rozpuścić masło z wodą, doporowadzić do wrzenia.
2. Zmniejszyć ogień i dodać stoponiowo mąkę, sól i cukier, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
3. Gdy masa nie będzie przylegała do ścianek i będzie szklista, zdjąć ciasto z ognia i ostudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez  conajmniej 30 minut.
4. Po tym czasie zmiksować masę z jajkami, do uzykania bardzo gęstej puszystej masy.
5. Piekarnik nastawić na 200 stopni.
6. Przy pomocy szprycy wyciskać eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach, po czym zostawić na kilka minut do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
8. Następnie od razu przekrawać eklerki wzdłuż. 
9. Maliny zmiksować blenderem na puree.
10. W garnuszku zagotować mleko, maliny, skórkę cytrynową.
11. Zmiksować żółtka z cukrem i mąką, dodać do masy.
12. Gotować budyń do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
13. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
14. Schłodzić w lodówce przez conajmniej godzinę.
15. Zmiksować masę z serkami i dodać proszek z galaretki malinowej.
16. Następnie zrobić lukier z wymieszanego cukru i syropu, polać wierzchnią część eklerek.
17. Krem malinowy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewać eklerki (najlepiej tuż przed podaniem).
17. Złożyć eklerki i podawać.
Smacznego! *.*


13 komentarzy:

  1. Ależ one śliczne :) I te zdjęcia takie bajkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż się ich boję, tak słodko wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie. W ogóle pięknie to u Ciebie, tak pysznie. Będę śledzić. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jak ja bym zjadła tak pięknie wyglądającego eklerka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Malinowe? Takich jeszcze nie jadłem! Genialne *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kuszace zdjecia! Eklerki wygladaja wprost idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Malinowy lukier świetnie robi tym eklerkom, niby znane ciastka, a tak inaczej. Bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten róż mnie urzekł, są prześliczne! :)

    OdpowiedzUsuń