piątek, 29 sierpnia 2014

Naleśniki z nutellą, sosem toffi i bananem

Gdy wróciłam do Polski, na próżno w sklepie było szukać letnich owoców, a to oznacza jedno - koniec sezonu. Mam jeszcze tą cichą nadzieję, że jeszcze ostatnie maliny, ostatni powiew ciepła przed nami, ale zobaczymy. Na razie zostawiam Was z naleśnikami nadzianymi najlepszymi połączeniami dla bananów: toffi i czekolady (patrz: nutella). Taki comfort food na miłe zakończenie lata, które w tym roku było naprawdę udane. :)
Zapraszam!
Składniki na naleśniki:
120g mąki
2 jajka
200ml mleka
opakowanie cukru z wanilią
szczypta cynamonu

Dodatkowo:
sos toffi (na przykład z tego przepisu)
2 banany
kilka borówek
nutella

1.Zmiksować mleko z jajkami.
2. Dodać przesianą mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia oraz cukier i cynamon.
3. Smażyć na maśle naleśniki na małym ogniu, aby były jasne.
4. Przełożyć usmażone naleśniki na talerze.
5. Smarować naleśniki sosem karmelowym, nutellą, pokrojonymi plasterkami banana i borówkami.
6. Podawać od razu.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Rewelacja. Wyobrażam sobie jak niesamowicie smakują...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrób mi jutro na śniadanie, po-trze-bu-ję!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo miłe zakończenie lata!
    mi jeszcze udało się zdobyć letnie owoce, ale myślę, że to już ostatnie w sezonie...jednak teraz czas na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń