niedziela, 29 czerwca 2014

Tort tiramisu

Na zakończenie roku szkolnego przygotowałam ten właśnie tort. Miał być on prezentem dla wychowawczyni, ale jednak zdecydowałam się na niezawodną bezę, a tort pozostał dla nas. W sumie dobrze się to wszystko złożyło, bo byłam bardzo ciekawa jego smaku, a beza gości przecież u mnie często. Tak więc,  mimo początkowych obaw, powstał bardzo przyjemny tort o smaku jednego z najlepszych deserów. Jeśli go jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie to nadróbcie przy jakiejś okazji. 
Zapraszam!

Składniki na ciasto:
4 białka 
1 /12 szklanki mąki
2/3 szklanki maślanki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny

Składniki na krem:
4 żółtka
250 g mascarpone
400 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
1/4 laski wanilii

Składniki na poncz: 
1 filiżanka espresso 
4 łyżki likieru amaretto
2 łyżki cukru

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
mała paczka podłużnych biszkoptów
ew. truskawki do dekoracji

1. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
2. Zmiksować białka z cukrami.
3. Dodać olej, maślankę i sok z cytryny.
4. Przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszać łyżką do połączenia składników.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić.
6. Przelać ciasto do formy.
7. Piec przez 35-40 minut, a potem ostudzić na kratce.
8. Utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
9. W oddzielnej misce ubić śmietanę. 
10. Połączyć mascarpone z żółtkami na niskich obrotach miksera (lub ręcznie), a następnie wymieszać łyżką z śmietaną.
11. Przekroić ciasto na 3 części.
12. Przygotować espresso, dodać do niego cukier i likier.
13. Ustawić pierwszą część ciasta na paterze lub talerzu, nasączyć ją kilkoma łyżkami ponczu i posmarować kremem.
14. Powtórzyć tę czynność, gdy nałożymy już ostatni blat ciasta posmarować zarówno wierzch, jak i boki ciasta.
15. Udekorować wierzch startą czekoladą i pokrojonymi truskawkami.
16. Dookoła ułożyć biszkopty i całość ścisnąć wstążką, aby się utrzymały.
17. Schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin i podawać. 
Smacznego!



24 komentarze:

  1. rewelacja:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy tort:)poczestuje sie wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przecudownie wygląda! masz wielki talent do takich wypieków :)
    a może by tak beza tiramisu? :D z tego co pamiętam robiłaś już kawową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. : )
      beza tiramisu brzmi świetnie, może kiedyś tak spróbuję!

      Usuń
  4. Rewelacyjny, nie dziwię się, że go nie wydałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękny :) poproszę choć kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  6. zawsze chciałam zrobić tort obłożony biszkoptami, może się wreszcie odważę...tak cudnie to wygląda ech... :-)
    ps bardzo smakowity blog ! ile tu słodkości !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny! Chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmm! palce lizać! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo piękny torcik, bardzo dobrze że zachowałaś go dla siebie, dzięki temu mamy taki przepis do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba go wypróbuję niebawem :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow cudny tort, chyba go zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny ,bardzo mnie zaciekawił.

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłędnie wygląda :)
    Oj zjadłabym się taki torcik.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. ślinianki wariują na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie to musiało być dobre, o mamo<3

    OdpowiedzUsuń