W tym roku pierwszy raz zrobiłam knedle. Chciałam by przypominały te, które robiła Babcia ze śliwkami i gęstą, słodką śmietanką. Ale zamarzyły mi się z truskawkami. Próbowałam kilku wariacji, ale te klasyczne z dodatkiem ziemniaków, zdecydowanie smakowały mi najbardziej. Tradycyjne smaki mają w sobie to coś. Polecam zatem ten przepis, zwłaszcza, że mamy sezon na truskawki w pełni. Więc może ktoś skusiłby się dla odmiany na taki obiad?
Zapraszam!
400g ziemniaków
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
truskawki (tyle, ile wyjdzie knedli)
1/2 opakowania śmietany 12%
2 łyżeczki cukru z wanilią
1. Ugotować ziemniaki, najlepiej dzień przed przygotowywaniem knedli.
2. Ugotowane i odparowane ziemniaki zmiksować blenderem z jajkiem na gładką masę.
3. Dodać cukier, sól i stopniowo dodwać mąkę, mieszając masę łyżką.
4. Wilgotnymi dłońmi formować z masy placuszki i do środka wkładać po truskawce.
5. Rolować kuleczki na desce opruszonej mąką.
6. Zagotować wodę i ją posolić.
7. Do gotującej wody wkładać delikatnie knedle, do wody można dodać odrobinę oleju, aby się nie przyklejały.
8. Wyjmować knedle z wody łyżką cedzakową na talerze.
9. Polać śmietanką zmieszaną z cukrem i podawać z świeżymi truskawkami.
truskawki (tyle, ile wyjdzie knedli)
1/2 opakowania śmietany 12%
2 łyżeczki cukru z wanilią
1. Ugotować ziemniaki, najlepiej dzień przed przygotowywaniem knedli.
2. Ugotowane i odparowane ziemniaki zmiksować blenderem z jajkiem na gładką masę.
3. Dodać cukier, sól i stopniowo dodwać mąkę, mieszając masę łyżką.
4. Wilgotnymi dłońmi formować z masy placuszki i do środka wkładać po truskawce.
5. Rolować kuleczki na desce opruszonej mąką.
6. Zagotować wodę i ją posolić.
7. Do gotującej wody wkładać delikatnie knedle, do wody można dodać odrobinę oleju, aby się nie przyklejały.
8. Wyjmować knedle z wody łyżką cedzakową na talerze.
9. Polać śmietanką zmieszaną z cukrem i podawać z świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Kocham je <3 Nie ma to jak takie robione przez babcię jednak!
OdpowiedzUsuńmoje pierwsze knedle to właśnie te z ziemniaków, tylko, że robiłam ze śliwkami :) aczkolwiek mam teraz ogromną ochotę na truskawkowe wnętrze! :)
OdpowiedzUsuńSielskie wakacyjne pyszne :D
OdpowiedzUsuńUlubione danie na lato:)
OdpowiedzUsuńmmmmm... kiedy ja ostatnio jadłam knedle..
OdpowiedzUsuńKnedle uwielbiam po mamie, zawsze ze śliwkami i śmietanką, z truskawkami jadłam może raz, więc może warto powtórzyć ! :D
OdpowiedzUsuńCudowne, jakoś brak mi odwagi, aby zrobić je samodzielnie, więc podziwiam :-)
OdpowiedzUsuńtu nie potrzeba odwagi, sprawa jest bardzo prosta! ; )
UsuńSama jeszcze wtym roku nie robiłam:)ale Twoje wyglądają tak, że robię sie bardzo głodna:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam knedli, a Twoje wyglądają niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle, pycha!
OdpowiedzUsuń