W tym roku byłam dzielna i poczekałam na nasze, polskie truskawki. c: Jak już je znalazłam, to koniecznie chciałam wykorzystać do jakiegoś wypieku. Padło na tartę, z kremem waniliowym kremem budyniowym, który uwielbiam.
Zapraszam!
Składniki na spód: (18cm)120g mąki
60g płatków migdałów
80g masła
80g cukru
2 żółtka
esencja waniliowa
Składniki na krem:
1 szklanka mleka
1/3 szklanki śmietany kremówki
4 żółtka
120 g cukru
1/4 laski wanilii
1 łyżka mąki
200g truskawek
1.Zmielić w malakserze lub posiekać drobno płatki migdałów.
2. Zagnieść wszystkie składniki na spód.
3. Schłodzić w lodówce przez conajmniej 30 minut.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
6. Rozłożyć ciasto na spodzie i 2 cm na bokach blachy.
7. Piec przez 10-12 minut do zarumienienia ciasta.
8. Następnie przygotować krem: podgrzać mleko ze śmietanką i wanilią.
9. W misce utrzeć żółtka z cukrem i mąką.
10. Stopniowo wlewać masę do ciepłego mleka, cały czas mieszając.
11. Energicznie mieszać krem do zagotowania.
12. Przelać krem na kruchy spód i udekorować tartę truskawkami.
13. Schłodzić w lodówce conajmniej godzinę i podawać.
Smacznego! c:
wygląda naprawdę prześlicznie, a polskie truskawki są warte nawet najdłuższego czekania
OdpowiedzUsuńPewnie cała już zjedzona:)
OdpowiedzUsuńSerio aż tyle czekałaś na truskawy? Podziwiam :D
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! muszę spróbować! a zdjęcia masz obłędne..
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałek muszę dzisiaj zrobić też jakieś ciasto z truskawkami bo jak się tam na oglądam takich pyszności to będą za mną chodzić:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tarty ,piękna.
OdpowiedzUsuńPrześliczny wypiek!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńmmniam.. narobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta i do tego te truskawki mniam <3 Porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszna :) krem wyśmienity!
OdpowiedzUsuńCudowne smaki lata! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie PYSZNA :)
OdpowiedzUsuń