Długo się zbierałam, aż w końcu podjęłam wyzwanie i przygotowałam własną napoleonkę. c: Zdecydowanie była to dobra decyzja, krem jest przepyszny, a krakersy przełamują tą słodycz i nadają charakteru całemu ciastu. Bałam się, że nie będzie się dała kroić, ale wszystko poszło sprawnie, krem odpowiednio jest odpowiednio gęsty i nie potrzeba było się martwić. A dodatkowo sprawa jest bardzo prosta, więc koniecznie wypróbujcie!
Zapraszam!
Składniki na krem:
1 l mleka
5 żółtek
200g cukru
150g mąki
1/2 szklanki mleka w proszku
laska wanilii
100g masła
150 g krakersów
cukier puder do posypania
1. 1/2 litra mleka zagotować z cukrem.
2. Przekroić wzdłuż laskę wanilii i wydrążyć z niej ziarenka, dodać je do mleka.
3. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami, mąką oraz mlekiem w proszku.
4. Stoniowo przelewać masę żółtkową do mleka, cały czas miksując, aby uniknąć grudek.
5. Kiedy krem zrobi się gęsty, zdjąć z ognia i zmiksować z miękkim masłem.
6. Na dnie formy ułożyć krakersy.
7. Na nie przelać gęsty budyń i przykryć ułożonymi w ten sam sposób krakersami.
8. Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i pokroić.
Voila!
Nie przepadam za ciastami z kremem ale to wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWow aż ślinka cieknie :) !
OdpowiedzUsuńciekawie z tymi krakersami!
OdpowiedzUsuńNa krakersach dużo łatwiej zrobić,niż na cieście francuskim,bo ta wersja jest mi znana.Krakersowa opcja super!!!
OdpowiedzUsuńPrzepadam za nią :) na krakersach ciekawie się zapowiada :D
OdpowiedzUsuńu mnie rzadko kiedy napoleonkę się robi, za to karpatkę często :) w każdym razie twoja musi smakować fantastycznie bo wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńMuszę i ja kiedyś wypróbować taką wersję;)) Bardzo lubię Twoje zdjęcia;)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam napoleonkę, śliczna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńBosz...umarłam bo uwielbiam napoleonki...ślinka mi na biurko kapie....cudo :)
OdpowiedzUsuńp.s.
Marto,gdzie kupiłaś tą cudowną formę do pieczenia(?) od dawna choruję na taką
Formę mam z DUKI. ;)
UsuńPozdrawiam ciepło. c:
o jakich wymiarach jest Twoja jeśli mogę jeszcze zapytać (?)
UsuńNie ma sprawy. C:
UsuńMoja jest dokładnie 20×28cm (w środku licząc) i jest największą forma z Duki. Mają jeszcze mniejsze formy w ofercie. :)
to ciasto jest mmmniam! :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, zachwycają mnie totalnie ;)
Jak pięknie podana napoleonka. Uwielbiam to ciasto! :P
OdpowiedzUsuńdomowe lody - przepis
pomysły na Dzień Matki
prezentuje się fenomenalnie!
OdpowiedzUsuń