wtorek, 20 maja 2014

Lody chałwowe

Pierwsza fala gorąca za nami, więc najwyższa pora zacząć kręcić lody! Moim przesłaniem od początku było tworzyć smaki, których nie znajdę w sklepie. Były bazyliowe, z karmelizowanych płatków, melonowe..a jeszcze tyle smaków do odtworzenia przede mną. Cóż, nie ma rzeczy nie możliwych dla takiej wielbicielki tego deseru. Te chałwowe, wyjątkowo mi się udały, więc mogę jak najbardziej polecić. c:
Zapraszam!


Składniki na lody:
4 łyżki chałwy (100g)
150 ml śmietanki kremówki
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
200 ml mleka skondensowanego
skórka z 1/2 limonki (ew. cytryny)

1. Połączyć mleka z pokruszoną chałwą
2. Ubić śmietankę kremówkę na sztywno i dodać do masy.
3. Zetrzeć skórkę z limonki i dodać do mieszanki.
4. Przelać masę do pojemnika i chłodzić w zamrażarce przez 4-5 godzin.
5.Wyjąć lody 5 minut przed podaniem i podawać.
Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Tak ,ja też to mam ,smaki inne niż wszystkie ,chałwowe ,mmmm....pyszne ,ja właśnie oszalałam na punkcie turronowych .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. turronowych? może mnie oświecisz, bo kompletnie nie mam pojęcia jaki to smak. ;c

      Usuń
  2. takie dobroci tutaj dawać?!
    Kto ci pozwolił?! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. I bez jajek,co mi bardzo odpowiada-do zrobienia zdecydowanie,jeśli tylko czas pozwoli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne! :) domowe lody muszą smakować wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chałwa moja ulubienica. One muszą smakować obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ wspaniale wygląda :P Na pewno wypróbuję, bo domowe lody są moim ulubionym deserem. Te ze sklepu nie dorastają im do pięt ;)
    PS. Dziękuję za komplementy i pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. o BOZE KOCHANY! one muszą być idealne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne! Oszalałem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Sezon na lody rozpoczęty, Twoje przywodzą na myśl dobre desery...

    OdpowiedzUsuń