czwartek, 1 maja 2014

Sernik toffi z orzeszkami

To był eksperyment - w porę zorientowałam się, że zabrakło u mnie cukru, a już nie było mowy o żadnych wycieczkach do sklepu. Więc osłodziłam go mleczkiem i kajmakiem. Wyszedł jeszcze słodszy, niż w klasycznej wersji, kremowy, mazisty. Ostatnie odkrycie sernikowe jak najbardziej udane. Bardzo fajne połączenie się stworzyło. c:
Zapraszam!

 Składniki na spód:
6 pokruszonych ciasteczek Oreo (bez nadzienia)
2 łyżki stopionego masła

Składniki na masę serową:
800 g sera białego
2 jajka
300 ml mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch:
150 ml śmietanki kremówki
2 łyżki kajmaku
garść orzeszków ziemnych

1. Poruszyć ciasteczka i połączyć z masłem.
2. Wyłożyć tortownicę 18-24 cm papierem do pieczenia.
3. Przełożyć na nią ciasteczka i delikatnie ugnieść spód.
4. Schować do lodówki.
5. Przygotować masę: ubić twaróg z jajkami, dodać mleczko, masło orzechowe i łyżkę mąki.
6. Nastawić piekarnik na 170 stopni.
7. Przelać masę na spód, najpierw po łyżce, a następnie przelać całą masę.
8. Wstawić do piekarnika na godzinę, można później obniżyć temperaturę, aby się zbyt nie zarumienił.
9. Ubić śmietankę z kajmakiem i schować do lodówki.
10. Ostudzić sernik, a później schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
11. Rozprowadzić masę po serniku i posypać orzeszkami.
12. Schłodzony przez kilka godzin podawać.
Smacznego!


15 komentarzy:

  1. jak najbardziej udany ten twój eksperyment! cudowny serniczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mam ''fazę'' na wszystko co krówkowe lub tofii - ten sernik do mnie przemawia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki on ogromny, brawo! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Martho, kupiłaś mnie całkiem swoimi sernikami. Co jeden, to lepszy!:) Uroczy talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten zdecydowanie jest jednym z najlepszych. *.*
      polecam! c:

      Usuń
  5. taką osłodę to ja poproszę <3 <3
    boskość... :D

    OdpowiedzUsuń
  6. sernikowa rozpusta! Wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczny ,ja kocham wszystkie serniki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny ten Twój eksperyment:)) Kiedyś robiłam podobny) A jaki cudowny widelczyk!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie słodkie i maziste serniki, więc porywam Ci od razu dużą porcję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik prezentuje się wspaniale :) Nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia :) !!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł! :D sernikowa rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bosko wygląda ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, wygląda booosko :P Chętnie porwałabym kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Och,ależ bym taki chętnie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń