Każdy ma jakieś swoje ulubione smaki. Moje to zdecydowanie sorbety, serniki i koktajle. Także wcale nie jest to dziwne, że na moim blogu znów zagościł sernik. Dla kogoś może być to monotonne, ale ja po prostu lubię takie rzeczy i nie widzę potrzeby zmian.
Jednak owszem, na blogu będzie niebawem bardziej różnorodnie, dołączę do menu Tajników dania obiadowe, śniadania i oczywiście nowe ciekawe słodkości.
Tym razem moje ulubione ciasto w wariancie z borówkami i białą czekoladą.
Zapraszam!
Zapraszam!
Składniki na sernik: (mała blaszka o średnicy 21cm)
500g twarogu sernikowego
100g białej czekolady
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
+ 300g borówek lub jagód
cukier puder do posypania
1.Białka oddzielić od żółtek.
2. Żółtka zmiksować z cukrem, aż masa zmieni kolor na jasnożółty.
3. W rondelku rozpuścić czekoladę.
4. Ubić białka na sztywną pianę.
5. Do masy z żółtkami dodać twaróg, mąkę i proszek. Wymieszać i dodać czekoladę.
6. Wlać mleko.
7. Delikatnie (ręcznie) dodać białka do masy i borówki/jagody.
8. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i przelać ciasto.Przykryć folią aluminiową.
9. Wstawić ciasto do piekarnika na blaszce, na którą wylać szklankę wody.
10. Piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
11. Zostawić do ostudzenia w piekarniku przez dodatkowe 30 minut.
12. Chłodzić w lodówce i podawać posypany cukrem pudrem i udekorować borówkami.
100g białej czekolady
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
+ 300g borówek lub jagód
cukier puder do posypania
1.Białka oddzielić od żółtek.
2. Żółtka zmiksować z cukrem, aż masa zmieni kolor na jasnożółty.
3. W rondelku rozpuścić czekoladę.
4. Ubić białka na sztywną pianę.
5. Do masy z żółtkami dodać twaróg, mąkę i proszek. Wymieszać i dodać czekoladę.
6. Wlać mleko.
7. Delikatnie (ręcznie) dodać białka do masy i borówki/jagody.
8. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i przelać ciasto.Przykryć folią aluminiową.
9. Wstawić ciasto do piekarnika na blaszce, na którą wylać szklankę wody.
10. Piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
11. Zostawić do ostudzenia w piekarniku przez dodatkowe 30 minut.
12. Chłodzić w lodówce i podawać posypany cukrem pudrem i udekorować borówkami.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie, muszę koniecznie taki zrobić :-)
OdpowiedzUsuńser i biała czekolad = świetne połączenie Pycha!
OdpowiedzUsuńo wow, musi smakować bosko! ^ ^
OdpowiedzUsuńLubię serniki..a z borówkami..mniam..
OdpowiedzUsuńBorówki, biała czekolada i ser:) Nic dziwnego, że to ulubione smaki:) Dla nas to połączenie idealne:)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuńwczoraj zjadłam całą paczkę boróweczek amerykańskich :)) szkoda, ze przepis zobaczyłam dopiero dziś :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, z białą czekoladą to jeszcze nie piekłam:) czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńBiała czekolada i borówki, jestem w niebie :D
OdpowiedzUsuńSłodko wygląda ten Twój serniczek:-) z chęcią zjadłabym kawałeczek:-)
OdpowiedzUsuńApetyczny! Serniki rządzą ;-)
OdpowiedzUsuń