Drugie danie pojawia się na blogu i od razu mówię, nie ostatnie!
Te pierożki z moim ulubionym nadzieniem rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest przyjemne i choć zajmują więcej czasu warto go poświęcić - obiad wystarczy na 2-3 dni. : )
Zapraszam!
Składniki na ciasto:
500g mąki
200ml wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 jajko
1. Zagnieść ciasto z podanych składników.
2. Odstawić do lodówki i przygotować farsz.
Składniki na farsz:
250g twarogu
1 mały ugotowany ziemniak
1 jajko
pół główki cebuli
pieprz czarny
sól
+ oliwa, cebula
3.Cienko rozwałkować ciasto i wykrawać przy pomocy filiżanki koła.
4. Zmiksować blenderem twaróg, jajko, ugotowanego ziemniaka.
5. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy.
6. Dodać do masy.
7. Doprawić pieprzem i solą według uznania.
8. Posmarować brzegi wodą i skleić pieroga.
9. Ugotować w dużym garnku wodę.
10. Wrzucać pierogi do gotującej się wody na 10-15 minut.
11. Pozostałą część cebuli pokroić drobno i podsmażyć
12. Podawać z podsmażoną cebulką.
2. Odstawić do lodówki i przygotować farsz.
Składniki na farsz:
250g twarogu
1 mały ugotowany ziemniak
1 jajko
pół główki cebuli
pieprz czarny
sól
+ oliwa, cebula
3.Cienko rozwałkować ciasto i wykrawać przy pomocy filiżanki koła.
4. Zmiksować blenderem twaróg, jajko, ugotowanego ziemniaka.
5. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy.
6. Dodać do masy.
7. Doprawić pieprzem i solą według uznania.
8. Posmarować brzegi wodą i skleić pieroga.
9. Ugotować w dużym garnku wodę.
10. Wrzucać pierogi do gotującej się wody na 10-15 minut.
11. Pozostałą część cebuli pokroić drobno i podsmażyć
12. Podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Fajnie, że bez skwarków :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, masz cudny talerzyk.
Skwarków nie stosuję! ; )
UsuńDziękuję
Wspaniałe,uwielbiam.
OdpowiedzUsuńDomowe pierogi ruskie są najlepsze ! Uwielbiam !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Moje ulubione! Żeby tylko chciało mi się lepić :) Muszę poprosić Mamę jak będzie u Mnie z wizytą, żeby Mnie trochę wspomogła. Aż zgłodniałam!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi a szczególnie ruskie ale nigdy nie dodaję jajka do farszu.
OdpowiedzUsuńMój farsz to nie jest typowy ruski farsz, bardziej wariacja na jego temat tak, jak ja lubię. : ) Także zdaję sobie sprawę, że farsz na ruskie pierogi robi się z większą ilością ziemniaków i bez jajka.
UsuńPozdrawiam
Nie ma bata. Za tydzień je robię :D
OdpowiedzUsuńOj! ja też uwielbiam pierogi ruskie! Pyszne!
OdpowiedzUsuń