środa, 22 maja 2013

Pierogi ruskie

Drugie danie pojawia się na blogu i od razu mówię, nie ostatnie!
Te pierożki z moim  ulubionym nadzieniem rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest przyjemne i choć zajmują więcej czasu warto go poświęcić - obiad wystarczy na 2-3 dni. : )
Zapraszam!


Składniki na ciasto:
500g mąki 
200ml wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 jajko

1. Zagnieść ciasto z podanych składników.
2. Odstawić do lodówki i przygotować farsz.

Składniki na farsz:
250g twarogu
1 mały  ugotowany ziemniak
1 jajko
pół główki cebuli
pieprz czarny
sól
+ oliwa, cebula

3.Cienko rozwałkować ciasto i wykrawać przy pomocy filiżanki koła.
4. Zmiksować blenderem twaróg, jajko, ugotowanego ziemniaka.
5. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy.
6. Dodać do masy.
7. Doprawić pieprzem i solą według uznania.
8. Posmarować brzegi wodą i skleić pieroga.
9. Ugotować w dużym garnku wodę.
10. Wrzucać pierogi do gotującej się wody na 10-15 minut.
11. Pozostałą część cebuli pokroić drobno i podsmażyć
12. Podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego! 


9 komentarzy:

  1. Fajnie, że bez skwarków :)
    Pysznie wyglądają, masz cudny talerzyk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skwarków nie stosuję! ; )
      Dziękuję

      Usuń
  2. Domowe pierogi ruskie są najlepsze ! Uwielbiam !!!

    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione! Żeby tylko chciało mi się lepić :) Muszę poprosić Mamę jak będzie u Mnie z wizytą, żeby Mnie trochę wspomogła. Aż zgłodniałam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi a szczególnie ruskie ale nigdy nie dodaję jajka do farszu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój farsz to nie jest typowy ruski farsz, bardziej wariacja na jego temat tak, jak ja lubię. : ) Także zdaję sobie sprawę, że farsz na ruskie pierogi robi się z większą ilością ziemniaków i bez jajka.

      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Nie ma bata. Za tydzień je robię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj! ja też uwielbiam pierogi ruskie! Pyszne!

    OdpowiedzUsuń