czwartek, 2 maja 2013

Szarlotka na półkruchym cieście

W oczekiwaniu na letnie owoce, które pewnie będzie można dostać już niebawem piekę ciasto z musem jabłkowym - który został zrobiony z jesiennych,  najlepszych jabłek. Ciasto świetnie pasuje w klasycznej wersji - podane od razu po upieczeniu z gałką lodów waniliowych. Przepis jest bardzo prosty, także zachęcam tym bardziej do spróbowania!

  
Składniki: 
350g mąki krupczatki
2 żółtka
100g cukru pudru
200g masła
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

+ słoik musu jabłkowego (500ml)

1. Wsypać mąkę, cukier i proszek do miski, masło pokroić w kostkę.
2. Zagnieść ciasto z wszystkich składników.
3. Uformować z ciasta zwartą kulkę.
4. Wstawić do lodówki na 30 minut.

5. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, formę do tarty rozsmarować masłem i obtoczyć mąką.
6. Rozprowadzić 2/3 ciasta na blaszce.
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 8 minut.

8.  Na ciasto nałożyć równomiernie mus jabłkowy.
9. Z pozostałego ciasta uformować walec i rozwałkować je przysypując mąką.
10. Wycinać grubości 5mm pasy i długości Waszej formy do tarty.
11. Poukładać je na wierzchu w pionowo i poziomo.
12. Piec jeszcze 20 minut do zarumienienia górnych pasów ciasta.

Smacznego!







3 komentarze: