piątek, 7 listopada 2014

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

Ogólnie to nie za bardzo przepadam za jesienią, ale ... uwielbiam ją właśnie za TE jabłka. : )Nie tam żadne plastikowe, błyszczące i kuszące kolorem owoce. Dla mnie numerem jeden w tym roku są twarde, niemożliwie kwaśne, ale też mocno słodkie Szare Renety. Codziennie wracając ze szkoły biorę sobie na drogę co najmniej kilka sztuk, a mimo to i tak na drugi dzień nie ma po nich śladu. Takie jabłka wygrywają nawet z sezonowymi owocami. Czasem uda się zachować jednak parę jabłuszek, więc je karmelizuję i dodaję do najlepszych naleśników z syropem klonowym. Tata stwierdził, że taki naleśnik jest mistrzowski. :)
Zapraszam!
Składniki na naleśniki: (ok. 6 sztuk):
2/3 szklanki wody
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki + ew. 2 łyżki
2 jajka
1 łyżeczka cukru z wanilią
szczypta cynamonu

Składniki na karmelizowane jabłka:
2 jabłka (najlepiej szara reneta)
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru brązowego muscovado
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany

Dodatkowo:
syrop klonowy
cukier puder
orzeszki w karmelu

1. Zmiksować wszystkie mokre składniki.
2. Dodać przesianą mąkę, cukier i cynamon.
3. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (można pominąć przy patelni teflonowej) i gdy będzie już rozgrzana przelewać chochelkę ciasta.
5. Rozprowadzić po patelni równy naleśnik, gdy powierzchnia będzie już sucha, przewrócić na drugą stronę.
6. Usmażone w ten sposób naleśniki przykryć talerzem i zabrać się za karmelizowanie jabłek.
7. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
8. Do garnka z grubym dnem lub na patelnię wsypać cukry.
9. Gdy zacznie się karmelizować zdjąć z ognia, dodać masło, energicznie wymieszać, a następnie śmietanę.
10. Mieszać trzepaczką do uzyskania gładkiego karmelu, wtedy przełożyć owoce i dusić w karmelu przez ok. 5 minut, aż zmiękną.
11. Naleśniki przekładać jabłkami w karmelu, posypać cukrem, polać syropem klonowym i udekorować wierzch orzeszkami. Można dodatkowo podać z lodami.
12. Podawać od razu.

Smacznego!


9 komentarzy: