niedziela, 6 lipca 2014

Sernik z musem truskawkowym

 Sezon truskawkowy niestety zbliża się ku końcowi, a ja mam jeszcze tyle pysznych pomysłów na nie. :c Cóż zrobić, nadejdą jeszcze inne wspaniałe letnie owoce, a ja mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że tym razem wykorzystuję okres owocowy i nie obijam się z letnimi wypiekami. Tym razem na moim blogu zagości połączenie sernika pieczonego i na zimno, bo taką rolę pełni puszysty mus truskawkowy stanowiący wierzch sernika. Polecam, póki jeszcze gdzieś znajdziecie nasze truskawki. :)
Zapraszam!
Składniki na spód: (tortownica 18cm)
120g ciasteczek kruchych
2 łyżki masła

Składniki na masę serową:
500g twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru z wanilią

Składniki na mus truskawkowy:
250 ml śmietany kremówki
250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki wody
5 łyżek cukru

1. Pokruszyć ciasteczka na drobny pył.
2. Masło roztopić i dodać do ciasteczek.
3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Przełożyć na nią ciasteczka i uklepać, aby cały spód był pokryty.
5. Schować do lodówki.
6. Piekarnik nastawić na 170 stopni.
7. Twaróg zmiksować z cukrami, dodawać po jednym jajku.
8. Zmieszać do połączenia składników i na końcu dodać proszek budyniowy.
9. Przelać masę na spód, najpierw delikatnie po łyżce, a później całą resztę.
10. Piec w 130 stopniach przez 1,5 godziny.
11.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Potem schować do lodówki.
12. Po kilku godzinach od schłodzenia sernika przygotować mus: zmiksować truskawki na puree.
13. Podgrzać wodę z galaretką truskawkową, do rozpuszczenia.
14. Gdy galaretka się rozpuści dodać truskawki i połączyć.
15. Ubić śmietanę z cukrem na sztywną pianę.
16. Delikatnie połączyć masę truskawkową z śmietanką.
17. Przelać mus na sernik i schłodzić jeszcze przez 2-3 godziny.
18. Udekorować wierzch truskawkami i podawać. /inspiracja tu

Smaczengo! 




14 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na ryneczku truskawek już nie ma od tygodnia :c

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny jest! jak każdy twój deser :) mam ochotę zaraz sięgnąć po kawałek i szkoda, że nie potrafisz go jakoś do mnie teleportować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Te serniki są fantastyczne, takie wysokie, takie cudowne, że mógłbym jeść codziennie po jednym ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Taaakiii wysoki<3 Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne i bardzo urodziwe, a do tego z truskawkami. To taka kobieca wersja pożegnania z truskawkami (niestety sezon na nie już niedługo minie). Zrobię go właśnie z tej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest fantastyczny!! Pięknie wygląda i jestem pewna że tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda ten sernik, pycha :)

    OdpowiedzUsuń